QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jaká novostavba v Plzni obdrží Cenu Hanuše Zápala?

30.05.2022 14:05

Již brzy proběhne vyhlášení Ceny Hanuše Zápala a bude tak známa nejlepší nová stavba města Plzně. Podívejte se na nominované architektonické objekty za období 2018 - 2021.

DSC03585

Hanuš Zápal byl rodák ze severního Plzeňska. Už jako student se účastnil rekonstrukce radnice v Plzni. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patři například školní budovy na Náměstí T. G. Masaryka, krematorium s kolumbáriem, reprezentační budova Měšťanského pivovaru. Zasadil se o záchranu památek, dozoroval opravy kostelíka U Ježíška nebo rotundy sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci. Právě po tomto významném plzeňském architektovi je soutěž pojmenovaná.

Cena Hanuše Zápala byla poprvé udělena v roce 2006 Václavu Ulčovi a Radku Dragounovi za budovu Centrální požární stanice HZS Plzeňského kraje. Letos se bude konat již pátý ročník této soutěže. Nominované stavby bude možné zhlédnout na výstavě na Anglickém nábřeží od 14. června.

Porota je složena z mimoplzeňských architektů a právě ta navrhne primátorovi města doporučení na ocenění. Slavnostní večer se koná v úterý 14. června v Západočeském muzeu v Plzni. Od 17 hodin proběhne přednáška profesora Jehlíka a od 19 hodin pak samotné slavnostní vyhlášení. Cena Hanuše Zápala je soutěž vyhlášená primátorem města Plzně a týká se vždy čtyřletého období.

Na letošní ročník, za období let 2018-2021, bylo přihlášeno celkem 15 staveb. „V letošním roce soutěží skutečně rozmanitá skupina objektů. Zastoupení zde mají především bytové domy, které doplňují sportovní areály, družina nebo rodinné domy a administrativní budovy. Město Plzeň prezentuje mimo jiné i Paluba Hamburk, kterou vnímáme jako novou vstupní bránu do města,“ říká sekretář Ceny Hanuše Zápala, architektka Irena Langová.

 

cena hanuše zápalaSeznam staveb nominovaných na Cenu Hanuše Zápala za období 2018 – 2021

 

č. 1           Družina Újezd
č. 2           Paluba Hamburk
č. 3           Bazén Slovany
č. 4           Sokolovna Lhota
č. 5           Rodinný dům HAZUKA
č. 6           Rozšíření depozitárních prostor Bory 16
č. 7           Atriový dům ve svahu
č. 8           KONPLAN
č. 9           Lesní školka
č. 10         Bytový dům Radyňská
č. 11         Bytový dům Sylván
č. 12         Bytový dům Otýlie Beníškové 20
č. 13         Dům s pečovatelskou službou
č. 14         Bytový dům Jetelová 25
č. 15         Bytový dům SVORNOST

 

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24