QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

KORONAVIRUS: Ruší se kulturní i sportovní akce, školy zůstanou zavřené

10.03.2020 9:59     11.03.2020 10:45

Kvůli koronaviru se ruší výuka na základních, středních a vyšších odborných školách. Od úterý 10. března 18 hodin platí zákaz akcí pro více než sto lidí. Přinášíme přehled omezení v regionu

2ZS

O omezeních rozhodla v úterý 10. března Bezpečnostní rada státu. Informoval o nich premiér Andrej Babiš s odkazem na vývoj šíření koronaviru v Evropě.

"Žáci základních, středních a vyšších odborných škol, učilišť a studenti vysokých škol mají od středy 11. března až do odvolání mimořádné volno," informuje vláda ČR.

O chystaném uzavření mateřských škol v Plzni čtěte zde. O uzavření školek už informovalo i město Rokycany.

"Všichni ředitelé námi zřizovaných škol byli o omezení provozu informováni. Jsme si vědomi komplikací, které tato situace přináší, ale jde o opatření, která mají co nejvíce eliminovat šíření nákazy na území naší republiky. Buďme důslední a ukáznění tak, abychom v boji s koronavirem co nejvíce uspěli,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.   

Například město Stříbro už informovalo, že kromě základních a středních škol se zavírá i dům dětí a mládeže a také základní umělecká škola.

PMDP ruší školní spoje. Mimořádné omezení autobusových linek v souvislosti se školními prázdninami od 11. 3. 2020 platí do odvolání!

"Z důvodů mimořádných školních prázdnin nepojedou s platností od 11. 3. 2020 až do odvolání školní autobusové spoje, či spoje autobusových linek, označené, že nejedou o školních prázdninách. O zrušení tohoto omezení budeme informovat," informují PMDP.

Plzeňský magistrát doporučuje odložit návštěvy úřadů nebo vyřídit své záležitosti e-mailem nebo elektronicky. Opatření přijala i radnice v Plzni na Doubravce. Více čtěte zde.

Návštěvu plzeňské zoo bychom měli raději zvážit. "V souvislosti s nebezpečím šíření koronaviru žádáme o zvýšenou pozornost k jakýmkoliv příznakům nachlazení. V případě, že tyto příznaky pociťujete, postupujte prosím ohleduplně vůči ostatním a zvažte nezbytnost návštěvy zoologické a botanické zahrady," připomíná mluvčí zoo Martin Vobruba.

Od úterních 18 hodin platí až do odvolání zákaz kulturních i sportovních akcí nad 100 účastníků. Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, sportovních i náboženských akcí, veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů.

Omezení se vztahuje také na svatby!  "S ohledem na Ministerstvem zdravotnictví přijaté mimořádné opatření k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 upozorňujeme snoubence, kteří po dobu trvání tohoto mimořádného opatření hodlají uzavírat manželství, na zákaz konání akcí nad 100 osob. Ani při sňatečném obřadu tak nesmí být přítomno více než 100 osob, a to včetně oddávajícího a matrikářky," upozorňuje centrální plzeňský obvod.

O zrušení Dne otevřených dveří rozhodla Vodárna Plzeň. "S ohledem na zákaz pořádání veřejných produkcí s účastí nad 100 lidí se ruší Den otevřených dveří dne 28. března 2020 v areálu v Malostranské ulici. Zároveň se až do odvolání ruší nasmlouvané veřejné exkurze v Úpravně vody na Homolce a na Čistírně odpadních vod v Jateční ulici," upozorňuje mluvčí vodárny Dana Veselá.

Jak se omezení týká divadel v Plzni? Čtěte zde.

Plzeňská filharmonie a festival Smetanovské dny ruší své koncerty a kulturní akce až do odvolání. Vzhledem k zatím časově neohraničené platnosti výše uvedeného nařízení bude otázka kompenzace vstupenek za neuskutečněné koncerty řešena později. Plzeňská filharmonie bude prostřednictvím svých webových stránek, sociálních sítí a hromadných sdělovacích prostředků veřejnost informovat o možnostech náhradního řešení formou výměny vstupenek na pozdější koncerty či případného vrácení vstupného. 

Kulturní akce v Měšťanské besedě jsou až do odvolání zrušeny. V současné době probíhají jednání o náhradních termínech akcí. Diváky bude beseda o nových termínech akcí informovat e-mailem, pokud nakupovali vstupenky online a zadali svou adresu, a také prostřednictvím webových stránek a facebooku. Aktuálně se opatření týkají akcí s datem konání do neděle 15. března 2020 a nadále se budou řídit dalším vývojem situace a nařízeními vlády ČR až do jejich odvolání. Měšťanská beseda zároveň zastavila předprodej vstupenek na kulturní akce, které se konají do 22. března 2020.

Dnes jsou na programu například zápasy předkola play off extraligy a první ligy hokeje. Vedení hokejového svazu rozhoduje, jak se bude hrát. Více o opatření hokejového klubu HC Škoda Plzeň najdete zde.

"S okamžitou platností pozastavujeme prodej vstupenek na zápasy na Spartě a s Mladou Boleslaví. Klub se situací intenzivně zabývá a v průběhu dne bude informovat," sděluje FC Viktoria Plzeň.

Verdikt komentoval také házenkářský klub Talent Plzeň. "Na sobotní utkání se tak diváci nepodívají, pokud však svaz nezruší utkání úplně.“

Pro veřejnost se uzavře od středy 11. března bazén v Plzni na Slovanech. Tréninky a kurzy budou pokračovat bez omezení.

Obchodní centra zůstávají otevřená. Plzeňská Olympia ale plánované akce přesouvá na jiný termín. Více jsme psali zde.

Opatření přijímá i šumavský národní park. Podrobnosti najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24