28.03.2024 9:00 28.03.2024 11:18
Na nájezdu na dálnici D5 u Stříbra likvidují hasiči uniklou naftu – FOTKY
K nehodě nákladního vozidla a automobilu došlo ve čtvrtek 28. března v 6:02.
28.03.2024 9:00 28.03.2024 11:18
K nehodě nákladního vozidla a automobilu došlo ve čtvrtek 28. března v 6:02.
28.03.2024 10:10 28.03.2024 10:56
Policie na místě provádí evakuaci osob.
27.03.2024 15:34
Džuveč je skvělé balkánské letní jídlo, které voní sluncem. Zužitkujete do něj spoustu zeleniny ze zahrady! A ještě ke všemu se to peče vše v jednom pekáči...
Na přípravu budete potřebovat:
750 g vepřové plece nebo libové krkovice
2 cibule
8 větších brambor
2-3 bílé papriky
3 velká masitá rajčata
dvě hrsti zelených fazolek
cca 200 g bílého hlávkového zelí
1/2 cukety
1 malý rajčatový protlak (cca 2 PL)
čerstvá saturejka
1 PL mletá sladké papriky
1 KL koření čubrica (lze vynechat)
mletý pepř
olej + sůl
Postup přípravy receptu:
Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno,papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.
Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20 - 25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.
Troubu předehřejte na 200 - 220°C.
Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5 - 1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice Recepty.