QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na letošní Slavnosti svobody přijede pět veteránů

27.04.2022 14:01

Organizátoři upřesnili, na jaké válečné hrdiny se může Plzeň těšit při letošních oslavách osvobození. Na Slavnosti svobody přijedou veteráni z USA i Belgie.

DSC_6539

Slavnosti svobody se letos v Plzni uskuteční od 5. do 8. května po dvouleté covidové pauze. Významnými hosty budou znovu váleční veteráni. Plzeň si oslavami připomene 77. výročí osvobození.

„Z USA přijedou 3 veteráni, George Thompson, Herman Geist a Richard Pieper. Z Belgie přijedou pánové Louis Gihoul a Valère Gustin. Všichni přijedou s doprovodem svých rodin,“ uvedla Veronika Jilichová Nová, radní města Plzně.

Celkem bude delegace pozvaných hostů čítat zhruba 35 lidí. Letos ale lidé neuvidí tradičního hosta plzeňských oslav osvobození, a to vnuka generála Pattona. „George Patton Waters bohužel letos nepřijede z důvodu jiné důležité rodinné akce, která je ve stejném termínu. Zdraví ale všechny Plzeňany a těší se na viděnou v příštím roce,“ dodala Jana Švábková z kanceláře primátora.

Veřejnost bude mít šanci veterány vidět v tradičním konvoji. Convoy of Liberty projede Plzní v neděli 8. května. Více zde. Dále při komponovaném pořadu Thank You, boys!, který se bude konat v sobotu 7. května od 20 hodin na náměstí Republiky. Veteráni se objeví i na tradičních pietních aktech, které se v rámci oslav uskuteční. Kromě Plzně někteří veteráni navštíví Holýšov, obec Žihle, Domažlice a zřejmě i Kyšice.

Nejstarším veteránem, který v letošním roce do Plzně přijede, je 99letý Louis Gihoul z Belgie. Ten je od roku 2008 čestným občanem města Holýšov, které pomohl v květnu roku 1945 osvobodit.

Bohužel některé veterány při letošních slavnostech již neuvidíme. V loňském roce, ve věku 99 let, zemřela výrazná tvář oslav, pravidelný účastník, americký veterán Earl Ingram.

 

foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24