Na Špičáku budují byty a restauraci. Podívejte se na aktuální fotky

12.05.2022 14:10

V polovině dubna začala výstavba nové restaurace a bytů na šumavském Špičáku. Na počátku stavby proběhla demolice starých objektů. Podívejte se na aktuální fotky.

spicak vystavba foto QAP (8)
spicak vystavba foto QAP (8)spicak vystavba foto QAP (1)spicak vystavba foto QAP (6)spicak vystavba foto QAP (7)spicak vystavba foto QAP (9)spicak vystavba foto QAP (10)spicak vystavba foto QAP (11)spicak vystavba foto QAP (12)spicak vystavba foto QAP (13)spicak vystavba foto QAP (14)spicak vystavba foto QAP (2)spicak vystavba foto QAP (15)spicak vystavba foto QAP (17)spicak vystavba foto QAP (5)spicak vystavba foto QAP (3)spicak vystavba foto QAP (18)spicak vystavba foto QAP (4)spicak vystavba foto QAP (19)spicak vystavba foto QAP (20)spicak vystavba foto QAP (21)

Nová restaurace, byty, zázemí pro provozovatele areálu...to vše má být vybudováno na Špičáku. Konkrétně pod dolní stanicí čtyřsedačkové lanovky, v místě, kde je hlavní pokladna. Na šumavském Špičáku jde o největší investici za posledních 15 let.

Nová restaurace má stát na Špičáku už před zahájením zimní sezony 2022/2023 letos v prosinci. Restaurace bude mít kapacitu 250 hostů. Současně bude zprovozněno ještě před letošní sezonou kompletní zázemí pro půjčovnu, servis lyžařského a snowboardového vybavení, úschovnu a administrativu areálu. V další navazující etapě mají být vybudovány byty. 

Na Špičáku už je vidět, jak se buduje. Nejdříve byly vyklizeny staré objekty pod hlavní pokladnou, v polovině dubna se pak do původních staveb ze sedmdesátých let minulého století zakousla těžká technika.

Více o celé výstavbě jsme psali ZDE.

Z historie

První vleky a turistické chaty zahájily provoz na Špičáku před více než 50 lety. Před 17 lety tady vybudovali čtyřsedačkovou lanovku, v roce 2014 byla otevřena na vrcholu Špičáku rozhledna.

První dvoumístný kotvový vlek Transporta, jehože strojovna byla nyní kvůli výstavbě zbořena, se začal budovat v červnu 1970.  Původní kotvový vlek dosahoval rychlosti 2,5 metru za sekundu a jeho délka byla přes 120 metrů. Jeho stavba se prováděla v rámci akce "Z", tedy brigádně. Spuštěn do provozu v roce 1971, ustoupil až čtyřsedačkové lanovce.

Nová výstavba na Špičáku - vizualizace

GAMA VIZ JPGSPICAK_JIH 4 JPGfoto: QAP.cz, vizualizace: Ski&Bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24