Na Šumavě hrozí povodně! Meteorologové vydali výstrahu

02.01.2022 15:26     04.01.2022 10:01

Meteorologové vydali v Plzeňském kraji v Sušici a Horažďovicích výstrahu před tzv. povodňovým ohrožením. Hrozí riziko zaplavení níže položených obydlených míst nebo silnic.

DSC_0100

"V povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy očekáváme výrazné vzestupy hladin s dosažením a překročením nejvyššího stupně ohrožení během dnešního odpoledne 4. ledna. Kulminace nastanou v noci z úterý na středu. Překročení stavu ohrožení může být výrazné až o několik desítek centimetrů." varují meteorologové. Výstraha platí od 11 do 15 hodin v úterý 4. ledna.

Podobně silné povodně se vyskytují jednou za 10 až 20 let. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může poškodit majetek a působit škody v krajině a na majetku. Snížení se také stabilita stromů v podmáčené půdě a hrozí jejich pád. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Parkovat vozidla se doporučuje na výše položených místech.

Meteorologové varují také před vydatným deštěm, a to na Sušicku, Klatovsku. Pršet má ale plošně v celém Česku.

Výstraha prvního stupně tzv. povodňová bdělost platí v Domažlicích, Horšovském Týně, Klatovech, Stříbře a Tachově. Od večera 4. ledna a během úterý meteorologové očekávají výraznější vzestupy hladin na tocích odvodňujících Český les a Šumavu. Během úterý by v povodí horní Mže, Radbuzy a Úhlavy mohl být dosažen první stupeň.

Na většině míst už neleží žádná sněhová pokrývka. Ochlazení se do středy nečeká. Více jsme psali ZDE.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24