Nová pravidla pro karanténu a testování

15.09.2020 8:55

Odborné skupiny při Ministerstvu zdravotnictví zabývající se řešením epidemie covid-19 připravily úpravy metodického opatření pro nařizování karantény a algoritmů testování.

coronavirus-4914028_1920

Do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým covidem-19 s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Karanténa nebude podle ministra Adama Vojtěcha od úterý nutná pro lidi, kteří nemoc prodělali v posledních 90 dnech.

Podle ministra by se díky této změně a všeobecné povinnosti nosit roušky ve vnitřních prostorách mohly počty lidí v karanténě snížit.

Nové pokyny pro posílání lidí do karantény vydá hlavní hygienička s účinností od úterý. Dokument vydaný hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou v pátek ale krajské hygienické stanice žádá, aby podle něj postupovaly od 14. září.

Cílem nových změn je podle ministra eliminovat karantény lidí, kteří jsou prakticky bez rizika. "Za předpokladu, že dotyčný nemá symptomy, bude poučen, aby sledoval svůj zdravotní stav po dobu deseti dní od kontaktu a případně volal svého praktického lékaře," doplnil ministr. Za dostatečnou ochranu dýchacích cest se podle dokumentu nepovažuje šála či šátek.

Podle ministra se změní také termín prvního testu u lidí, kteří se setkali s někým nakaženým, ale nemají žádné příznaky. "Asymptomatický kontakt je testovaný první až pátý den, nově to bude čtvrtý až pátý den, protože nemoc se projevuje se zpožděním po kontaktu s pozitivním," řekl Vojtěch.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24