QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O testy v Domažlicích a Klatovech je zájem, nápor se očekává v pondělí

26.04.2020 15:01

Nemocnice v Domažlicích a Klatovech spustily možnost testování pro samolátce v sobotu. Službu od té doby využilo už 90 lidí. Další jsou objednáni.

covid-19-5080950_960_720

Jak jsem vás informovali zde, nemocnice v Domažlicích a Klatovech provádějí od soboty 25. dubna testy na koronavirus zpracovaný metodou PCR i pro tzv. samolátce. Testy si tedy lidé musí sami zaplatit, cena testu je 2800 korun. 

Testy nejvíce využívají pendleři, kteří musí negativní test PCR předkládat každých 14 dní, pokud jezdí denně za prací do zahraničí. Během víkendu si v Domažlicích a Klatovech nechalo udělat test 90 samoplátců. A další lidé jsou objednáni.

Do této doby si testy metodou PCR mohli nechat dělat v těchto dvou nemocnicích jen osoby indikované ze zdravotních důvodů, tedy krajskou hygienickou stanicí popř. ošetřujícím lékařem. Zveřejněním podmínek pro cestování bylo ale možné začít nabízet testy i samoplátcům.

První den (v sobotu 25. dubna) se nechalo otestovat v Domažlicích a v Klatovech 40 lidí, v neděli 50. "Už o víkendu si nechalo test provést 90 zájemců. Dalších 150 lidí se objednalo na další dny. Největší nápor objednávek očekáváme od pondělí," říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos. Objednávají se i lidé z Karlovarského a Ústeckého kraje. 

Nemocnice ale chtějí od pondělí ještě posílit telefonní linky, protože během víkendu evidují i na 180 zmeškaných hovorů.

"Zítra posílíme telefonní linky. Platby už budou pouze kartou a v Domažlické nemocnici bude čas odběrů až do 15 hodin," uvedl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

ilustrační foto

     

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24