QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Omikron se šíří, od pondělí 10. ledna se stanovují přísnější podmínky pro cestování

08.01.2022 12:50

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 10. ledna.

CG0A4985

Vzhledem k šíření varianty koronaviru omikron jsou stanovena přísnější pravidla pro vstup cizinců na území ČR. Finsko, Lotyšsko a Azorské ostrovy budou nově v tmavě červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. V červené kategorii bude Polsko a Německo. Naopak Rumunsko bude oranžové.

Ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučuje, aby občané omezili cestování. "Podmínky testování při návratu ze zahraničí se netýkají občanů ČR a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář. A to bez ohledu na kategorii dané země," uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Vláda v následujícím týdnu bude řešit i další omezení, mají se týkat především počtu lidí na akcích, ale dotknou se zjevně i kin a divadel.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24