Plzeň spouští pilotní projekt. V ulicích se objeví nádoby na tuky a oleje

02.06.2020 11:02

V Plzni se dosud mohli občané zbavit tuků z domácností jen ve sběrných dvorech. Začátkem června se první popelnice objeví na území centrálního obvodu.

1

Povinnost zajistit celoročně místa pro shromažďování jedlých olejů a tuků ukládá městům a obcím od začátku letošního roku vyhláška. V Plzni zatím tato služba funguje ve sběrných dvorech. Město se teď rozhodlo ve spolupráci s radnicí centrálního obvodu rozmístit prvních 13 nádob na tuky a oleje právě v ulicích tohoto obvodu. Chce tak zjistit, jaký bude o tento druh sběru zájem, případně jaká úskalí ho budou provázet ještě předtím, než by projekt spustilo v celé Plzni.

Použitý vychladlý kuchyňský olej či tuk je potřeba přelít do PET lahve nebo jiného pevného plastového obalu, pevně uzavřít a odhodit do speciální popelnice. Nelze je tedy přímo lít do sběrné nádoby! Do nádoby patří takzvaný kuchyňský olej, rozhodně sem nepatří například vyjeté oleje z aut nebo hydraulických zařízení. Obsah PET lahví potom poputuje do lisu, který plastovou nádobu rozdrtí. Potom se olej filtruje a čistí a  předává k dalšímu zpracování. Nejčastěji poslouží jako doplněk biopaliva nebo v kosmetickém průmyslu.

"Zavedením sběru tohoto odpadu pomůžeme hned na několika místech.  Použité tuky a oleje z kuchyní často končí v dřezu nebo WC, kde následně dochází k postupnému ucpávání potrubních systémů jak přímo v domácnostech, tak i ve veřejné kanalizační síti.  Nesprávné je také vylévat  použité tuky a oleje do kompostů, trávníků, zeleně či do nádob se směsným odpadem,“ informuje centrální obvod.

Použitých tuků z domácností se mohou občané zbavit na těchto místech:

1. Baarova 9
2. Majerova 7
3. Politických vězňů 27
4. Dvořákova 45
5. Máchova 20
6. Šimerova 5
7. Skupova 45
8. U Borského parku 24
9. Heyrovského 60
10. Mandlova 9
11. Heyrovského 46
12. Schwarzova 32
13. Družstevní 14

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24