QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Povinnost zimních pneumatik se blíží! Policie chystá na silnicích v regionu kontroly

22.10.2019 7:01

Už od začátku listopadu bude opět platit povinnost zimních pneumatik na autě. Policisté v regionu se na pneumatiky zaměří i v rámci kontrol na silnicích.

foto-qap-cz (7)

Závěr října je tradičně ve znamení takzvaného přezouvání aut z letních na zimní pneumatiky. Už od listopadu se na záležitost mohou zaměřit i policejní hlídky v terénu.

"Policisté v souvislosti s nadcházejícím chladným počasím upozorňují řidiče, aby připravili svoje vozidlo na zimní období a včas přezuli na takzvané zimní pneumatiky," říká mluvčí policie Veronika Hokrová.

Zimní pneumatiky musí být na vozidle v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Policie zároveň upozorňuje, že i kontroly na silnicích se na zimní pneumatiky zaměří. "Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu. Při kontrolách bude policisty zajímat nejen druh pneumatiky, ale samozřejmě také její stav," uzavírá policejní mluvčí.

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4 x 4:

  • 4 stejné zimní pneumatiky na voze
  • 4 mm - minimální hloubka dezénu 
  • 4 zimní sezóny - doba pro použití pneumatik
  • 4 měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky

FOTOI: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24