QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Příběh broučků v DJKT tak, aby si každý mohl odnést silný umělecký zážitek

12.10.2019 9:28

Premiéra nového divadelního představení, které bylo napsané přímo pro plzeňské divadlo, klepe na dveře. Jedná se o operu Broučci inspirovanou stejnojmennou knihou Jana Karafiáta. Hudby se chopil uznávaný skladatel Jan Jirásek. 

Broucci_DJKT_media_web_foto_Martina_Root (6)
Broucci_DJKT_media_web_foto_Martina_Root (6)Broucci_DJKT_media_web_foto_Martina_Root (5)Broucci_DJKT_media_web_foto_Martina_Root (1)

Již 12. října se ve Velkém divadle uskuteční světová premiéra opery Broučci podle stejnojmenné knihy Jana Karafiáta.

Režisér této inscenace Tomáš Ondřej Pilář se rozhodl vytvořit takový příběh, aby si všechny věkové kategorie mohly odnést silný umělecký zážitek. Ke spolupráci byl osloven světově uznávaný hudební skladatel Jan Jirásek, který stojí například za hudbou k filmu A. Brabce Kytice a Juraje Jakubiska Nejasná zpráva o konci světa. Na nové opeře spolupracoval s liberalistou Tomášem Jarkovským, a to dokonce 4 roky. 

"Důvod proč jsem si zvolil Karafiátovy Broučky, je následující. Tomáš Pilař mi dal na výběr ze čtyř námětů, z nichž Broučci mi byli nejsympatičtější. Život broučků je totiž úplně obyčejný, až postupem času se přirozeným vývojem dostávají k řešení závažných otázek,“ upřesňuje výběr tématu autor opery Jan Jirásek. 

Tato opera zaujme všechny členy rodiny. "Hlavním tématem je rodina a ta vzácná možnost v jejím kruhu s pokorou přijímat vše, co čas přinese," uvedl režisér Pilař.

Na jevišti se vystřídá až 150 účinkujících. Kromě sólistů, posíleného operního sboru a souboru baletu bude v opeře účinkovat i řada dětí z Dětského sboru DJKT a Baletní školy DJKT. V mnoha hlavních rolích zazáří právě děti, jejichž role jsou náročnější něž role dospělých.

Hudebního nastudování Broučků se zhostil dirigent Jiří Štrunc. "Práce na této opeře byla velice zajímavá, Broučci v sobě spojují styl mnoha různých žánrů, zahrnují dokonce oratorium, filmovou hudbu nebo náznaky muzikálu,“ říká dirigent.

V představení budeme moct pozorovat operní sólisty Tomáše Kořínka, Ivanu Veberovou, Ivanu Šakovou, Janu Foff Tetourovou či Radku Sehnoutkovou a mnoha dalších. V roli Berušky hodlá diváky zaujmout Jana Štruncová nebo Tereza Sebránková, naopak v roli Broučka Patricie Benešová.  

Choreografii má na svědomí Martin Šinták, kostýmy Dana Haklová a o scénu se postaral Petr Vítka.

Vstupenky lze koupit na pokladně přeprodeje či na webových stránkách DJKT. 

 

FOTO: DJKT

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24