V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

RECEPT: Svatomartinská husa a červené zelí s brusinkami

husa2 klikněte pro další foto
9. 11. 2019 20:36

Na sv. Martina by neměla na stole chybět husa. Jak se dělá správně husa vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept na pomalu pečenou husu s červeným zelím a brusinkami.

Na přípravu budete potřebovat:

  • husa o hmotnosti 3,5- 4kg
  • sůl
  • kmín celý nebo drcený
  • Na červené zelí: 1kg kysaného ( ne sladkokyselého ) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.

Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelé buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.

Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, https://inkitchenopen.blogspot.com / Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

RECEPTY: Na Velikonoce nesmí chybět mazanec. Tradiční, tvarohový, kořeněný...

Recepty
 čtení
9. 4. 2020 20:29

Velikonoce jsou tady a na stole by neměl chybět tradiční velikonoční mazanec. My vám přinášíme recepty hned na několik druhů mazanců. Všechny pro vás vyzkoušela foodblogerka Andrea Motlíková.

Vaření a pečení při koronavirových prázdninách. Přinášíme další recepty

Recepty
 čtení
29. 3. 2020 20:09

Nevíte, co vařit, co upéct, co udělat k svačině? Jídlo doma mizí a inspirace dochází. Proto jsou tady naše další tipy na recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

S dětmi do Bavorska. Prázdninová zábava jen kousek za hranicemi

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Květiny u Jany a Lukáše s.r.o.

Velký výběr květin, svatební a smuteční vazby, dekorace, dárkové zboží

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty

  MMR E-bike s.r.o.

Prodejce kol a expert na elektrokola