V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

RECEPT: Svatomartinská husa a červené zelí s brusinkami

husa2 klikněte pro další foto
9. 11. 2019 20:36

Na sv. Martina by neměla na stole chybět husa. Jak se dělá správně husa vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept na pomalu pečenou husu s červeným zelím a brusinkami.

Na přípravu budete potřebovat:

  • husa o hmotnosti 3,5- 4kg
  • sůl
  • kmín celý nebo drcený
  • Na červené zelí: 1kg kysaného ( ne sladkokyselého ) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.

Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelé buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.

Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, https://inkitchenopen.blogspot.com / Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Co na podzim nejlépe zahřeje? Zkuste pečený zázvorový čaj s rumem

Lifestyle
 čtení
27. 10. 2019 11:03

Nevíte, jak se na podzim opravdu pořádně zahřát? Vyzkoušejte pečený zázvorový čaj s citrusy a rumem. Pozor ale na dávkování, upečená směs má pořádnou sílu...

Houbařská sezóna nekončí! Zkuste houby zapečené se smetanou a brambory

Lifestyle
 čtení
26. 10. 2019 12:21

Houbařská sezóna stále ještě nekončí. Nebaví už Vás klasická houbovka nebo smaženice? Tak to rozhodně musíte vyzkoušet lahodné houby zapečené se smetanou a brambory...

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

V Bavorsku se opět chystá kouzelný trh Vánoce v lese

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Přehled dnešních akcí

  Šelma sedlák

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Velké divadlo

  JUJU (Fuzz Club, Itálie) & Seldom Seen

20:00     Plzeň » Anděl Café Music Bar