V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Rostou! Ale co s nimi? Recepty na netradiční houbové recepty!

houby zapečene s brambory a smetanou klikněte pro další foto
11. 9. 2020 19:59

Houby rostou jako po dešti  a houbaři jsou v těchto dnech ve svém živlu. Co ale dělat se všemi těmi houbami? Smaženice, houbovka i řízky už byly několikrát... Inspirujte se našimi recepty z hub od foodblogerky.

Recepty pro vás vyzkoušela a připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Houby zapečené s brambory a smetanou

Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.

Houby zapečené s brambory a smetanou

Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
brambory
slanina
česnek
smetana
oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
čerstvý tymián
sůl

Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.

 

Houbový " Stroganoff "

Na přípravu budete potřebovat:
cca 300 g čerstvých hub (použila jsem lesní směs a hlívu, lze připravit i ze žampionů...)
1 cibule
3 PL zakysané smetany
1 PL smetany na vaření
1 P

L worcestru
1 PL rajčatového protlaku
1 kyselá okurka
1 PL kaparů
1 PL čerstvého kopru
špetka cukru
sůl
olej 

houbovy stroganoff

Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka:
Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.

Houbový kuskus

Na přípravu budete potřebovat:
150 g kuskusu připraveného podle návodu, osoleného a promíchaného s 1 PL olivového oleje
200 g hub, nejlépe lesních
6 sušených rajčat naložených v oleji
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g slaniny
1 PL octa balsamico
čerstvá bazalka a petrželka
sůl
olej 

houbový kuskus
Postup přípravy receptu:
Houby vložíme na pánev, osolíme a vydusíme všechnu přebytečnou tekutinu. Vyjmeme a do pánve dáme trochu oleje, na kterém orestujeme cibulku se slaninou. Přidáme zpět houby, posekaná sušená rajčata, česnek a ocet a ještě cca 5 minut mícháme. Dochutíme. Směs spolu s nasekanými bylinkami přidáme ke kuskusu a pečlivě promícháme. Pokrm se může podávat teplý nebo studený jako salát.

Foto a recepty: Andrea Motlíková

Další recepty z hub najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.


 

MH
sdílet na facebook

K létu patří saláty! Zaručené recepty od foodblogerky

Recepty
 čtení
15. 8. 2020 9:25

Co takhle dát si salát? V létě určitě dobrá volba. My pro vás máme zaručené tipy na výborné saláty, které lehce zvládnete. Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková. Dobrou chuť!

Zavařujeme! Přinášíme zaručené recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové

Recepty
 čtení
26. 7. 2020 15:26

Letní sezona je v plném proudu a možná máte velkou úrodu a už nevíte, co s ní. Máme pro vás spousty rad. Ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

S dětmi do Bavorska. Prázdninová zábava jen kousek za hranicemi

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty

  Svět krásy a zdraví tianDe

Zdraví a krása z Altaje

  Advokátní kancelář CINK a partneři

Využijte služeb úspěšné advokátní kanceláře. Poskytneme vám právní služby v kanceláři v Plzni.