QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rostou! Ale co s nimi? Recepty na netradiční houbové recepty!

11.09.2020 19:59

Houby rostou jako po dešti  a houbaři jsou v těchto dnech ve svém živlu. Co ale dělat se všemi těmi houbami? Smaženice, houbovka i řízky už byly několikrát... Inspirujte se našimi recepty z hub od foodblogerky.

houby zapečene s brambory a smetanou houby zapečene s brambory a smetanou
Houby zapečené s brambory a smetanouhouby zapečene s brambory a smetanouhoubový kuskusHouby zapečené s brambory a smetanou1houbovy stroganoffliškykotlíkkotlík s houbamidrštková polévka z růžovek foto Andrea Motlíkovádršťková polévka z růžovek

Recepty pro vás vyzkoušela a připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Houby zapečené s brambory a smetanou

Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.

Houby zapečené s brambory a smetanou

Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
brambory
slanina
česnek
smetana
oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
čerstvý tymián
sůl

Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.

 

Houbový " Stroganoff "

Na přípravu budete potřebovat:
cca 300 g čerstvých hub (použila jsem lesní směs a hlívu, lze připravit i ze žampionů...)
1 cibule
3 PL zakysané smetany
1 PL smetany na vaření
1 P

L worcestru
1 PL rajčatového protlaku
1 kyselá okurka
1 PL kaparů
1 PL čerstvého kopru
špetka cukru
sůl
olej 

houbovy stroganoff

Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka:
Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.

Houbový kuskus

Na přípravu budete potřebovat:
150 g kuskusu připraveného podle návodu, osoleného a promíchaného s 1 PL olivového oleje
200 g hub, nejlépe lesních
6 sušených rajčat naložených v oleji
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g slaniny
1 PL octa balsamico
čerstvá bazalka a petrželka
sůl
olej 

houbový kuskus
Postup přípravy receptu:
Houby vložíme na pánev, osolíme a vydusíme všechnu přebytečnou tekutinu. Vyjmeme a do pánve dáme trochu oleje, na kterém orestujeme cibulku se slaninou. Přidáme zpět houby, posekaná sušená rajčata, česnek a ocet a ještě cca 5 minut mícháme. Dochutíme. Směs spolu s nasekanými bylinkami přidáme ke kuskusu a pečlivě promícháme. Pokrm se může podávat teplý nebo studený jako salát.

Foto a recepty: Andrea Motlíková

Další recepty z hub najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24