V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Testy SZPI neprošlo 40 procent zmrzlin! Byly plné bakterií

zmrzlina
7. 8. 2019 7:03

Letní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistily bakteriální kontaminaci až u 40 procent ledů do nápojů a zmrzlin! Provozovnám zakázali provoz.

Provozovatelé zařízení společného stravování hrubě podceňují rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji zmrzlin a ledů do nápojů. Porušují tak hygienické limity pro přítomnost mikroorganismů!

V rámci pravidelných kontrol sezónního sortimentu se v letních měsících inspektoři SZPI zaměřují také na kontroly jakosti a bezpečnosti točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů v provozovnách společného stravování. Výsledky letošních kontrol (do 31. července) ukázaly, že požadavkům právních předpisů nevyhovělo 40 procent hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37 procent hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin.

"V letošní sezóně inspektoři SZPI dosud dokončili vyhodnocení u 47 vzorků ledů do nápojů a 19 z nich (cca 40 procent) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 47 procent hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 45 procent a v roce 2016 o 38 procent. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V roce 2019 inspektoři SZPI dosud vyhodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (cca 37 procent) nesplnilo hygienické limity. "Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 30 procent hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 26 procent a v roce 2016 o 28 procent. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," řekl Pavel Kopřiva.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

"S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce," dodal mluvčí SZPI.

FOTO: ilustrační

VJ
sdílet na facebook

Houbařská sezóna běží naplno! Úlovky hlásí houbaři napříč krajem - FOTKY, VIDEO

Zprávy
 čtení
22. 8. 2019 11:57

Po suchu, které několik měsíců sužovalo region, se počasí umoudřilo a deště pomohly i houbařům. Z lesů v kraji se už vrací s dost pěknými úlovky! Kde momentálně "rostou"?

Silnice v regionu obsadily policejní hlídky! Kontroly budou pokračovat

Zprávy kraj
 čtení
22. 8. 2019 10:59

Policie na silnicích v Plzeňském kraji spustila v uplynulých dnech přímo sérii kontrol. Hlídky se soustředily mimo jiné na měření rychlosti. Kontroly budou pokračovat!

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Den s lázněmi Bad Birnbach v Plzni. Vyhrajte wellness pobyt

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Přehled dnešních akcí