11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Testy SZPI neprošlo 40 procent zmrzlin! Byly plné bakterií
Letní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistily bakteriální kontaminaci až u 40 procent ledů do nápojů a zmrzlin! Provozovnám zakázali provoz.
Provozovatelé zařízení společného stravování hrubě podceňují rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji zmrzlin a ledů do nápojů. Porušují tak hygienické limity pro přítomnost mikroorganismů!
V rámci pravidelných kontrol sezónního sortimentu se v letních měsících inspektoři SZPI zaměřují také na kontroly jakosti a bezpečnosti točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů v provozovnách společného stravování. Výsledky letošních kontrol (do 31. července) ukázaly, že požadavkům právních předpisů nevyhovělo 40 procent hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37 procent hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin.
"V letošní sezóně inspektoři SZPI dosud dokončili vyhodnocení u 47 vzorků ledů do nápojů a 19 z nich (cca 40 procent) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 47 procent hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 45 procent a v roce 2016 o 38 procent. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
V roce 2019 inspektoři SZPI dosud vyhodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (cca 37 procent) nesplnilo hygienické limity. "Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 30 procent hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 26 procent a v roce 2016 o 28 procent. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," řekl Pavel Kopřiva.
V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.
"S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce," dodal mluvčí SZPI.
FOTO: ilustrační