QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tipy na víkend. Kam vyrazit za zábavou a na výlet

13.05.2021 15:15

Blíží se další květnový víkend. Meteorologové slibují teploty nad 15 stupňů a díky uvolněným opatřením je i kam vyrazit. Tady jsou přehledně naše tipy na víkend v Plzeňském kraji.

CG0A1458

Sobota 15. května
 

  • Plzeňské farmářské trhy se konají v sobotu od 8 do 12 hodin na náměstí Republiky v Plzni.
     
  • Vyrazit můžete na Špičák, kde už bude v provozu lanovka a také zdejší vyhlášený Bike Park. Otevřeno má i rozhledna. Podrobnosti najdete zde.
     
  • Zajeďte si na vodní hrad Švihov na Klatovsko, absolvovat tu můžete individuální prohlídkový okruh Příběhy švihovských fasád.  Areál hradu včetně venkovních prostor vnitřního hradu, sklepů a hradní kuchyně doplňuje výstava o záchraně gotických fasád hradu.
     

  • V Klenčí můžete zavítat do Domu přírody Českého lesa, který už je také otevřený. Je zde zajímavá expozice věnující se zdejší přírodě, průvodcem vám bude čáp bílý.
     

  • Zavítejte na Starý czerninský zámek - Muzeum Josefa Dobrovského v Chudenicích. Otevřeno je regionální muzeum s expozicí Národního obrození, osobností a starostů městečka Chudenice, živností a pivovarnictví v Chudenicích. Zároveň je e otevřeno návštěvnické centrum, venkovní expozice hasičské a zemědělské techniky, sklepy, nádvoří a zahrada.
     

  • Na zámku Kozel probíhá interaktivní výstavy Aeronautica - létající stroje Leonarda da Vinciho. V prostorách jízdárny si můžete vyzkoušet a vlastní silou rozpohybovat řadu strojů v životní velikosti, které byly sestaveny podle skic renesančního génia. Představují zde předchůdce dnešních padáků, paraglidů či vrtulníků tak, jak je namaloval Leonardo da Vinci v 15. století.

Neděle 16. května
 

  • Nepomuk slaví 300 let od blahořečení Jana Nepomuckého. Od 10 hodin se uskuteční hlavní slavnostní poutní mše svatá v kostele sv. Jana Nepomuckého, celebruje ji Mons. Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský a primas český, za přítomnosti českých a moravských biskupů. Více zde.
     
  • Na interaktivní výstavu BLIK BLIK Tajuplný les můžete vyrazit de areálu DEPO2015 (sobota a neděle 10:00-18:00)
     
  • Mše svatá ke cti Panny Marie a svátku sv. Jana Nepomuckého se koná v klášteře Kladruby od 12 hodin.
     

  • Otevřeno má plzeňská zoo, naposledy ještě s kapacitou 20 % areálu. Navštívit můžete venkovní výběhy a otevřeny už jsou i suvenýry. V zoo fungují výdejní okénka gastro.
     

  • Vystoupat můžete na největší kostelní věž v Čechách, tedy na věž katedrály sv. Bartoloměje. Otevřeno je denně od 10:00 do 18:30

Naše tipy na výlety:
 

Ke zřícenině hradu Skála a po naučné stezce v okolí Přeštic / Na jižním Plzeňsku nedaleko Přeštic se v lesích ukrývá zřicenina hradu Skála. Ke zřícenině vás dovede i naučná stezka Se sv. Vojtěchem okolím Přeštic. (info a foto)

Nová Křížová cesta v Nepomuku - info

Výlet pro pěší turisty na Šumavě / Zkuste okruh z Modravy kolem Modravského potoka na Březník a dále přes vzácné rašeliniště Cikánskou slať. Šumavská příroda vás určitě nezklame. (info a foto)

Prášilské jezero na Šumavě - K Prášilskému jezeru se dostanete nejlépe z Prášil. Aby váš výlet byl atraktivnější, zvolte okruh. Jde o klasický výlet krásnou šumavskou přírodou pod vrcholem Poledník.

Z parkoviště v Prášilech se vydáte po žluté značce (Gruberg) směrem na Slunečnou a Poledník. Na rozcestí Slunečná pokračujete po zelené na Liščí díry a dále doprava po červené až k jezeru. Poslední pasáž k jezeru je s největším stoupáním, cesta je velmi kamenitá. Cyklisté nechávají kola pod poslední pasáží (je zde i altán a zábradlí pro úschovu kol) a dále pokračují pěšky. Zpět se vydejte po červené až k obci Prášily. Výlet si můžete protáhnout až k Poledníku.

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24