Tisíce klimatizací, miliarda do vývoje... Plzeňský Daikin stále roste

17.02.2020 9:44

V Plzni na Borských polích sídlí řada podniků. Daikin tu byl jako jeden z prvních. Začínal s 80 lidmi, dnes je tu přes dva tisíce zaměstnanců a Daikin má dokonce své vlastní vývojové centrum.

ACT_Daikin_08
ACT_Daikin_04ACT_Daikin_08ACT_Daikin_07DAKIN PROMO SELECT_1_1DAKIN PROMO SELECT_1_1_6DAKIN PROMO SELECT_1_1_3DSC_0266DAKIN PROMO SELECT_1_1_9IMG_8102IMG_6301LISAR_SELECT 1IMG_8447LISAR_SELECT 3PREDAK_SELECTPREDAK_SELECT_2CG0A1064CG0A1072CG0A1058CG0A1115Daikin - staň se inženýrem ve vývojiIMG_4107

Za den vyrobí až 10 tisíc klimatizací, jedna jednotka projede nejrychlejší linkou za 25 minut a každou 35. sekundu vypadne na jejím konci hotový výrobek. Tato čísla jsou neskutečná a k tomu ještě samostatné, zcela unikátní, vývojové centrum, kde ti nejlepší odborníci vyvíjí a testují nové modely. Takový je ve stručnosti Daikin na Borských polích v Plzni.

A zatímco některé společnosti omezují výrobu a stagnují, Daikin stále roste. Od roku 2012 investoval jen do plzeňského vývojového centra téměř miliardu korun. Společnost neustále přijímá nové spolupracovníky, a to všech kvalifikací. Nejistotu v této firmě neznají. Pro zaměstnance zde mají vlastní tréninkové centrum a díky vývojovému oddělení tady kariéru mohou rozjet i vysoce kvalifikovaní lidé.

PREDAK_SELECT_2

Dnešní situace se v porovnání se začátky zcela liší. „V září roku 2004 jsme spustili první výrobní linku. Začínali jsme s 80 operátory a dnes je v oddělení výroby skoro dva tisíce lidí. Tehdy probíhalo zásobování  manuálními vozíky a vyráběl se pouze jeden model. Při aktuální výrobě 2 miliony jednotek ročně na devíti montážních linkách, potřebujeme nejen více lidí, ale i sofistikovanější zásobování a externí skladové prostory. Z tohoto skladu sem přijíždí každou půl hodinu kamion plný dílů, které zrovna na lince potřebujeme,“ vysvětluje Jan Bezděk, dnes manažer výroby, který je ve firmě od samého počátku.

 

Zvyšuje se tu i míra automatizace. Při procházce výrobní halou je vidět řada robotů. Díly tu rozváží automatické vozíky.

CG0A1064

Klimatizační jednotky s pověstí vysoké kvality putují z Plzně do celé Evropy a také na další kontinenty. „Náš cílový zákazník je Daikin v Belgii a přes tuto naši belgickou matku se jednotky distribuují na trh zahrnující celou Evropu, Střední východ a Afriku,“ říká Tomáš Matoušek, HR Senior Specialista a dodává: „Některé modely klimatizačních jednotek, vyvinutých v Plzni, sklízí úspěchy i na americkém a asijském trhu.“

 

Samostatnou kapitolou je zdejší unikátní vývojové centrum. „Ve vývojovém centru pracuje 80 lidí, jsou tu odborníci na vývoj, konstrukci nebo testování našich jednotek,“ vypočítává HR Senior Specialista Tomáš Matoušek.

Mají tu i experty na zvuk. V jedné z akustických komor, která připomíná obrovské nahrávací studio, je neskutečné ticho. „Pokud byste tu byla sama, můžete tu vnímat i tlukot svého srdce,“ upozorňuje Martin Schlosser, Senior testovací inženýr.

IMG_4107

Aby klimatizační jednotka byla co nejtišší, prochází řadou testů. „Používáme špičkovou měřící í techniku. Pro zákazníka je komfort v podobě tichého produktu velmi důležitý,“ zdůrazňuje Martin Schlosser a dodává: „Unikátní jsme i do počtu komor.“

Vedle testování zvuku se měří i výkonost jednotek a jejich celková spolehlivost.

V environmentálních komorách se pak testuje produkt v konkrétních klimatických podmínkách. „Záleží na tom, kam bude konečný výrobek mířit… do Skandinávie, do Spojených arabských emirátů, nebo třeba do jižní Evropy? Všude jsou jiné požadavky. Teplotní rozsah našich komor je od – 25 do + 60 stupňů,“ říká další testovací inženýr Tomáš Herold.

 

A ještě jedna perlička na závěr. V Daikinu rozhodně nepotvrzují rčení, že kovářova kobyla chodí bosa. Klimatizované jsou nejen kancelářské prostory, ale i celá výrobní hala.

Foto: Daikin Plzeň, QAP.CZ
Video: Daikin Plzeň

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24