V Plzni se chystá vrcholné světové klání v lukostřelbě

03.06.2020 7:32

Po úspěšném závodu evropských paralukostřelců v roce 2018 začaly přípravy ještě větší akce. "Mistrovství světa 2023 může být v Plzni!“ říká náměstek primátora Roman Zarzycký.

50

Na plzeňské radnici podepsali v těchto dnech smlouvu s městem o poskytnutí dotace ve výši 350 000 korun na letošní rok zástupci Nadačního fondu – Plzeňská lukostřelba. Fond sdružuje dva lukostřelecké kluby, které se tomuto sportu věnují na nejvyšší úrovni, a to 1. LK Plzeň 1935 a Arcus Plzeň.

Smlouvu podepsali za nadaci její předseda Jiří Holický a člen správní rady Jan Šípek, za město pak první náměstek primátora Roman Zarzycký.

Plzeňští sportovní lukostřelci loni vybojovali desítky medailí na národních šampionátech ve všech kategoriích a vítězili i v nejvyšších klubových soutěžích mužů a žen.

Na schůzce na radnici informovali zástupci nadace náměstka Romana Zarzyckého také o přípravách na mistrovství světa v paralukostřelbě v roce 2023. To naváže na evropský šampionát v tomto sportu, který se v Plzni uskutečnil před dvěma lety. O jeho zajištění se postaraly tři subjekty – Halma Plzeň, Arcus Plzeň a 1. LK Plzeň 1935. Protože světová asiciace i účastníci hodnotili závod v superlativech, v roce 2023 tedy v Plzni proběhne ještě větší akce, kterou zajistí stejné subjekty a realizační tým.

Romaz Zarzycký převzal od Nadačního fondu závodní šíp Erika Ebermanna, se kterým soutěžil v roce 2018. Tímto šípem byl 28. července 2018 pokořen osm let starý český rekord. Navíc družstvo ve složení Ebermann, Vožech a Kalvas překonalo i český rekord družstev. Třešničkou na dortu je, že v tu dobu střílel Erik Ebermann z luku pouhých 11 měsíců. Lukostřelecký výkon z 28. července 2018 byl během vyhlášení nejúspěšnějších sportovců Plzeňského kraje označen jako sportovní výkon roku.

Zmíněným šípem v létě 2018 Erik Ebermann ještě dvakrát překonal český rekord s družstvem, obsadil s ním čtvrté místo na evropské soutěži klubů, vyhrál Český pohár a nastřílel mnoho dalších vynikajících výsledků.

FOTO: archiv

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24