QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velkou synagogu čeká rekonstrukce! Stavaři ji převezmou už po prázdninách

19.08.2019 11:54

Velkou synagogu v Plzni čeká rozsáhlá rekonstrukce. Židovská obec by chtěla staveniště předat firmám už na přelomu září a října. V průběhu rozsáhlých oprav bude uzavřená.

FOTO_Pavel Němeček (1)

Velká synagoga patří k dominantám v Plzni a je jednou z nejnavštěvovanějších památek. V letošním roce ji ale čeká uzavření. Za vším stojí rozsáhlá rekonstrukce, která se rozeběhne naplno už v závěru roku.

"Rekonstrukce by měla začít ještě koncem letošního roku. Je téměř vybraná firma. V této době se čeká na doplnění některých dokumentů. Rádi bychom předali staveniště koncem září nebo začátkem října," potrvdil pro QAP.CZ předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy.

Opravy unikátní stavby budou rozdělené do dvou částí.  "I výběrové řízení je rozdělené do dvou částí. Jedna je stavební a druhá restaurátorská. Základem stavební částí je rekonstrukce rabínského domu, kde zůstanou téměř jen obvodové zdi. V domě budou vestavěné i malé byty pro lektory. Ve Velké synagoze dojde ze stavebního hlediska ke změně pódia, které bylo původně udělané dočasně, vydrželo ale dvacet let. Nově bude zajíždět do podlahy jako v divadle. Jinak budou probíhat zejména restaurátorské práce," vypočítává Jiří Löwy s tím, že přímo v syngoze dojde například na výmalbu do původního stavu a také na osazení zrekonstruovaných lustrů.

Rekonstrukce potrvá zhruba dva roky, pro návštěvníky se Velká synagoga uzavře. Opravy vyjdou na necelých sto milionů...

Vzhledem k tomu, že velký stavební zásah by měl přijít až na konci roku, koncerty okolo Vánoc se ještě odehrají. Následovat ovšem bude uzavření. "Celkem je doba rekonstrukce stanovená na 24 až 27 měsíců. Po dobu rekonstrukce bude synagoga z devadesáti devíti procent uzavřená z důvodu bezpečnosti. Můžeme se dohodnout s restaurátory, že například při připomínce transportu, která probíhá vždy v lednu, bychom synagogu mohli použít. Pokud to ale možné nebude, tak bude připomínka ve Staré synagoze," vysvětluje předseda plzeňské živodovské obce.

Původní rozpočet rekonstrukce byl zhruba 158 milionů, nakonec budou opravy levnější. "Prostředky jsme získali částečné z dotačního titulu Evropské unie a částečně z vlastních zdrojů, dosahují asi 98 milionů korun. Některé původně zamýšlené záležitosti jsme vypustili," dodává Jiří Löwy.

Do Velké synagogy ročně zavítá zhruba 20 tisíc návštěvníků. Významný návštěvnický boom zaznamenala v roce 2015, kdy byla Plzeň evoprským hlavním městem kultury. Ačkoliv následující rok došlo k mírnému poklesu počtu návštěvníků, je stále vyšší než v letech před rokem 2015. Zásadní opravy synagogy proběhly v devadesátých letech minulého století. V roce 2016 se nicméně stavaři vrátili. Došlo na výměnu střešní krytiny. Podrobnosti se dočtete v reportáži zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24