QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Víte, jak funguje operativní leasing a kdy se vám vyplatí?

06.11.2019 12:43

Rádi byste si koupili nové auto, ale finance vám to úplně nedovolují? Operativní leasing je dnes jednou z možností, která vám s financováním vysněného vozu pomůže. O co jde a jak operativní leasing funguje?

operativní leasing _foto evisions_zadavatel reklamy

Při koupi auta máte několik možností financování: vlastní peníze, úvěr, finanční nebo operativní leasing. Právě ten se dostává stále do popředí, zejména díky cenové dostupnosti jinak dražších vozů i menším starostem například s placením povinného ručení. Jak přesně operativní leasing funguje?

 

Jak funguje operativní leasing?

Operativní leasing je vlastně pronájem vozu. To znamená, že vůz stále vlastní leasingová společnost a vy si ho jen pronajímáte. Ve splátkách pak zaplatíte rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou. Výhodou je, že pokud si takhle pořídíte auto do firmy, splátky si můžete dát v rámci účetnictví do nákladů.

 

Pokud bychom to měli vysvětlit jednoduše, je to takto:

Leasingová společnost koupí dané auto, tedy předmět leasingu. Vy jako zájemce si pak toto auto můžete vybrat a na určitou dobu si ho pronajímat.

 

Jaká je délka pronájmu u operativního leasingu?

Dobu pronájmu se většinou stanovuje sám klient, není nijak časově omezena a ani není podmínkou auto nakonec koupit. Obecně je ale minimální doba pronájmu vozu 1 rok.

 

Kolik operativní leasing stojí?

Poté co si pořídíte auto na operativní leasing, platíte splátky, laicky řečeno „nájemné“ za auto. V splátce je započtena amortizace, finanční služby, pojištění a servisní náklady. To znamená, že jak povinné ručení, tak i havarijní pojištění platí leasingová společnost.

 

Operativní leasing a povinné ručení

Jednou z velkých výhod operativního leasingu je ta, že si na vůz nemusíte sjednávat povinné ručení. Jelikož jeho vlastníkem je stále leasingová společnost, tudíž povinné ručení hradí ona, může se ale případně promítnout do splátek.

 

Proč si pořídit auto na operativní leasing?

Pokud nemáte finance na pořízení vlastního auta, operativní leasing je ideálním řešením, jak si auto pořídit. Stejně tak se operativní leasing vyplatí všem, kteří vědí, že vůz nepotřebují vlastnit, ale chtějí jej využívat jen po určitou dobu.

 

Proč si vybrat právě operativní leasing?

Pokud auto neodkoupíte, bude v průběhu operativního leasingu i na jeho konci vlastníkem stále leasingová společnost. Kromě toho všechna rizika, která souvisí s vlastnictvím auta, jeho provozem, nebo jeho případným poškozením či zničením, jdou na vrub společnosti.

foto: eVisions.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24