Vodárna může provádět odečty na dálku. V Plzni přibývají chytré vodoměry

03.12.2019 14:27

Měření spotřeby vody na dálku umožňuje speciální síť internetu věcí, kterou Plzeň zavedla jako první v republice. V jedné základní škole díky této síti přibyla čidla na měření oxidu uhličitého.

190612_Cidlo_CO2_4

Plzeň vybudovala vlastní síť internetu věcí jako první republice před dvěma lety. Od té doby rozšiřuje její využití. Tyto špičkové technologie využívá například městská vodárna, která pomocí speciálních senzorů provádí dálkové odečty vody. Na 25. základní škole už jsou v provozu čidla na měření oxidu uhličitého a v rámci výzkumu a vývoje slouží síť zdarma studentům středních a vysokých škol.

Vodárna Plzeň už instalovala dva tisíce čidel, díky kterým může provádět dálkové odečty vody. "Klasický vodoměr je nutné fyzicky odečíst, pokud na něj ale umístíme malé technické zařízení připojené na IoT síť, získáme do informačního systému vodárny údaje o stavu, průtoku, spotřebě nebo zamrznutí vodoměru. Samozřejmě můžeme detekovat a ihned řešit alarmové stavy, například nekontrolovatelné úniky pitné vody, jež sebou nesou velké finanční ztráty," hodnotí vedoucí zákaznického centra Vodárny Plzeň Pavel Pajtl.

Informace odeslané pomocí dálkových odečtů chce Vodárna Plzeň od příštího roku zpřístupnit také odběratelům, a to přes zákaznický portál nebo mobilní aplikaci.V dalších letech pak chce vodárna osadit čidly zhruba 15 tisíc domácností.

Senzory se dají využít také k měření kvality ovzduší, město je otestovalo v rámci projektu na snímání oxidu uhličitého na 25. základní škole. "V každé třídě je nainstalované čidlo, které snímá hladinu oxidu uhličitého ve vzduchu. Navíc se nám potvrdilo, že díky senzorům se žáci začínají sami zajímat o tuto inovativní technologii – ptají se, jak funguje,“ říká Vlastimil Gola, radní pro oblast podpory podnikání a Smart Cities.

Síť internetu věcí lze využít v celé řadě oblastí, kromě odečtů vody nebo tepla například v rámci systému parkování, monitoringu ovzduší, svozu odpadu atd.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24