Záchranáři apelují na veřejnost - Volejte sanitku jen v případě nutnosti

16.10.2020 14:05

Krajští zdravotničtí záchranáři jsou v posledních dnech, podobně jako nemocnice, zcela zahlceni volajícími kvůli komplikacím nemoci covid-19. Často se však jedná o chřipku nebo virózu.

7

Lidé si v posledních dnech volají sanitku i v případě běžných příznaků chřipky nebo virózy, kde by stačila pouze domácí léčba. Často se bohužel stává, že sanitka transportuje pacienta do nemocnice na vyšetření, kde mu nemocniční lékař doporučí léky na snížení teplot, dostatek tekutin a vrací ho zpět domů. "Volat by měli pouze ti, kteří mají výrazné dechové obtíže nebo kolapsové stavy. Základem je snažit se léčbu zvládnout nejprve doma," sdělil mluvčí záchranky Vítězslav Sladký.

Covid-19 není jediná nemoc, která se aktuálně vyskytuje. I v době covidové pandemie stále platí, že mezi populací koluje celá řada běžných podzimních viróz včetně rčení našich babiček, že neléčená rýma trvá sedm dní, zatímco léčená týden.

Proto záchranáři apelují na veřejnost: "Chápeme, že každodenní nárůsty počtu covid pozitivních v mnoha lidech vyvolávají strach a následnou stresovou reakci, ale nechceme-li, aby byl zdravotnický systém zcela zahlcen pouze covidovými pacienty, musíme se chovat zodpovědně. Tedy nejen dodržovat všechna hygienická a karanténní opatření, ale také při prvních obtížích kontaktovat svého praktického lékaře či hygienickou stanici. V případě covidové nákazy by měli volat pouze ti, kteří mají výrazné dechové obtíže nebo kolapsové stavy."

Sanitka se musí po každém pacientovi, který má podezření na nákazu či už měl pozitivní koronatest, dekontaminovat. To trvá zhruba 80 minut.

"V žádném případě nechceme, aby závažně stonající podceňovali své potíže, ale zároveň je třeba si uvědomit, že kapacity zdravotnické záchranné služby nejsou neomezené. Pokud většina výjezdových skupin řeší běžné chřipkové diagnózy, může se pak stát naše péče hůře dostupná v případě dopravních nehod, infarktů, úrazů a dalších neodkladných stavů," dodal Vítězslav Sladký.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24