QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Žáci plzeňské školy zvítězili v kreativní soutěži Naše planeta, naše zdraví! - FOTKY

10.06.2022 15:30

Žáci 15. ZŠ v Plzni se zapojili do celorepublikové kampaně vyhlášené Státním zdravotním ústavem za podpory Ministerstva zdravotnictví. Podívejte se na vítězný projekt, který vytvořili!

 

1
1234567891011121314

Státní zdravotní ústav vyhlásil kreativní kampaň za podpory Světové zdravotnické organizace a Ministerstva zdravotnictví České republiky. Soutěž byla určena pro žáky prvního a druhého stupně základních škol a nesla název Naše planeta, naše zdraví. Kampaň byla vyhlášena pro celou Českou republiku a probíhala od 7. dubna do 7. června. Skvrňanská 15. ZŠ se jako jediná plzeňská škola dostala do finále a soutěž vyhrála.

Hlavní myšlenkou kampaně bylo, aby se děti zamyslely nad tabákovým průmyslem a kreativně ztvárnily, jaký má tento průmysl vliv na naši planetu a naše zdraví. Pod vedením učitelek Moniky Hubkové a Barbory Pustovojtové se do soutěže zapojili žáci 7. B z 15. základní školy v Plzni. „Naší myšlenkou bylo srovnat životní cyklus motýla a kuřáka, děti si to poté upravily po svém a vznikla tak vítězná kreativní práce. Moc se nám líbilo, jak děti téma nakonec pojaly a do soutěže se aktivně zapojily,“ řekla k projektu jedna z učitelek Barbora Pustovojtová.

Do kampaně se zapojilo celkem 39 škol z celé České republiky, celkem 1102 dětí. Všechny zaslané práce byly zajímavé, originální a zaslouží si velkou pochvalu. Některá díla využijeme při tvorbě zdravotně výchovných materiálů," uvedla vedoucí Centra podpory zdraví Marie Nejedlá.

Vítězný projekt s názvem Podoba? nám popsala jedna ze zapojených žákyň Natálie Lampertová: „Naše práce zobrazovala motýlí kuklu, ze které vylezl motýl s modrými křídly, kterému bohužel jeho neposkvrněný život zamořují lidé s opravdu gigantickými cigaretami. Motýl vlezl do cigaretové krabičky, na které byl nápis: „Kouření může způsobit rozpad křídel“. Prozkoumal ji vícekrát a křídla se mu postupem času začala trhat a ničit, až nakonec jeho křídla byla ošklivá, prokouřená. Motýl zkoumal cigaretovou krabičku tak dlouho, až nakonec zemřel. Celý tento cyklus, kterým prošel motýl, představuje životní cyklus závislého kuřáka.“

Foto archiv 15.ZŠ Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24