QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zástupci měst a obcí byli informováni o dalších postupech v době pandemie

07.01.2022 7:10

Starostové byli na jednání informováni, že mohou k zajištění proočkování obyvatel na jejich územích využít dva mobilní očkovací týmy, a byli požádáni, aby pro vyšší proočkovanost dětí působili na praktické lékaře.

CG0A4985

Se stávající epidemiologickou situací seznámil starosty ředitel Krajské hygienické stanice Michal Bartoš. Podle něho se Plzeňský kraj nachází v roli premiantů v České republice a situace je dobrá. „Nicméně hrozba varianty omicron je veliká. Stačí jen 15 sekund kontaktu s infikovanou osobou a může dojít k nakažení,“ upozornil účastníky on-line jednání Michal Bartoš a vyzval k tomu, aby byl omezen počet osob na pracovištích.

Také starosty informoval o tom, že požádal Armádu ČR o nasazení dvou mobilních odběrových týmů. Od 10. ledna by měl být jeden nasazen ve FN Bory Plzeň a druhý v nemocnici v Domažlicích. V případě výskytu ohnisek nákazy budou vyjíždět do terénu.

S doporučeními k realizaci v oblasti dopravy seznámil starosty statutární náměstek hejtmanky a náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek. „V oblasti zajištění zimní údržby jsou opatření nastavena tak, že se řidiči vozidel zajišťujících zimní údržbu silnic nepotkávají a při střídání směn se desinfikují kabiny posypových vozů. Je možné, že se prodlouží doba zajištění ošetření některé ze silnic, v takovém případě vás žádáme o pochopení,“ řekl starostům náměstek Pavel Čížek.

Jaroslava Havlíčková, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu seznámila starosty i s případným postupem uzavírání škol, kdy nebudou moci zajistit výuku kvůli vysoké nemocnosti pedagogů či žáků. „Jsou tu dvě možnosti řešení: zavření školy krajskou hygienickou stanicí na 12 dnů, což bude v případě ohniska nákazy, a v případech kdy se bude zvyšovat pozitivita u žáků nebo zaměstnanců školy. Další možností při problému se zajištěním výuky je podat žádost o jinou organizaci školního roku Ministerstvu školství, což už se v minulosti řešilo,“ upřesnila Jaroslava Havlíčková.

Závěrem hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová vyzvala starosty, aby zvážili a aplikovali opatření, která mohou ve své působnosti ve svých obcích učinit. Aby doporučili organizacím v oblasti infrastruktury, nacházejícím se na jejich území taková opatření, aby nedošlo k paralyzování služeb a infrastruktury. Plzeňský kraj se na situaci šíření nové mutace omicron připravil a má i krizový plán.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24