QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zavařujeme! Přinášíme zaručené recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové

26.07.2020 15:26

Letní sezona je v plném proudu a možná máte velkou úrodu a už nevíte, co s ní. Máme pro vás spousty rad. Ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

pikantni okurky pikantni okurky
cuketovy pepřákitalske sugoitalske sugo1italsske sugo 2pikantni okurkysladkokysely rajčatovy džem 2sladkokysely rajčatovy džem 1sladkokysely rajčatovy džemsterilizovane pikantni okurky

Dnes vám přinášíme recepty na zpracování cuket, rajčat nebo okurek.

Cuketový pepřák

Můžete ho použít jako čerstvý salát nebo ho sterilovat a dát do sklenic na "další časy".
Na přípravu budete potřebovat:
2,5 kg pevných cuket, které nemají uvnitř ještě velká semena (pokud ano, vydlabejte je)
500 g cibule
2 červené kapie (nebo použijte sklenku vykapaných sterilovaných proužků)
250 ml octa
100 ml rostlinného, chutí neutrálního oleje (ne olivového, chuť by byla odlišná)
2,5 PL soli
4 PL cukru
1,5 PL pepře (vrchovaté, nešetřete)
cuketovy pepřák
Postup přípravy:
Cukety omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je na kolečka cca 3 mm silná. Raději cukety nestrouhejte, salát by byl ve finále příliš měkký. Vždy několik koleček srovnejte na sebe a nakrájejte z nich nudličky cca 3x3 mm. Jde to docela rychle, cukety se krájí snadno, takže se tato práce určitě vyplatí a nebudete mít ze salátu kaši.

Cibule rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky, stejně tak papriky. Vše vložte do nádoby, ve které budete vše míchat.
Zasypte zeleninu, solí, cukrem, pepřem a přilijte ocet s olejem. Vše dobře promíchejte a nechte odstát alespoň 4 hodiny nebo nechte přes noc. Cukety pustí dostatek tekutiny, takže žádná voda se do nálevu už nepřidává.

Před plněním do sklenek ještě jednou důkladně promíchejte, aby se pepř, usazený na dně nádoby,  dostal všude. Naplňte skleničky, obsah lehce zmáčkněte a případně dolijte tekutinu nad zeleninu. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 

Sladkokyselý rajčatový chilli džem

Na přípravu budete potřebovat:
800g zralých rajčat
několik snítek tymiánu a saturejky
2 feferonky ( možno i více dle chuti )
3 stroužky česneku
3 cm zázvoru
2PL octa balsamico
2PL vinného octa
1PL krému balsamico
180 - 200g třtinového cukru (raději nejdřív méně, popř. dosladit )
sůl

sladkokysely rajčatovy džem 2
Postup přípravy:
Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka. Druhou polovinu posekejte na kousky ( pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je ).
Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, možná o chvilku déle, do požadované hustoty. Necháme vychladnout a naplníme do vymytých sklenek. Poté uchováváme v lednici, popř. můžeme sklenky naplnit horkým džemem, uzavřít a obrátit dnem  vzhůru, dokud nezchladne.
Používáme k sýrům, grilovanému masu ...

Základní italské sugo ( sugo di pomodoro al basilico )

Italské sugo, které můžete používat na pizzu nebo do těstovin. Klidně ho zasterilujte a pak už budete bez práce. Je to sice trochu časově náročnější, než koupit sklenici hotového, ale znáte to, domácí je domácí a hlavně víte, co jíte a co tam dáváte.

italsske sugo 2
Na přípravu budete potřebovat:
4 kg zralých až přezrálých rajčat, nejlépe masitých
sůl
špetku cukru
olivový olej (cca 4 - 5 PL)
pár listů čerstvé bazalky

Postup přípravy:
Rajčata omyjeme, vyřízneme "bubáky", přepůlíme a zbavíme semínek s vodnatou dužinou. Když byste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší. Rajčata dáme do hrnce a pozvolna vaříme, až jsou úplně rozvařená. Nepospícháme, raději déle a za mírného probublávání, abychom se zbavili přebytečné tekutiny.

Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujeme. Vrátíme zpět na zdroj tepla a svaříme ještě do požadované hustoty. Osolíme podle chuti, já přidávám ještě trochu třtinového cukru, srazí případnou kyselost a přilijeme olej. Důkladně promícháme a přidáme posekanou nebo natrhanou bazalku. Plníme do skleniček, velikost si určete sami, podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujeme 20 minut při 80 oC.

 

Pikantní sterilované okurky (americké)

Také jste se vrátili z dovolené a máte plný záhon přerostlých nakládaček? Zkuste z nich tyto super pikantní okurkové řezy.
Můžete si je připravit i z polních okurek nebo hadovek, je to jedno. Na přípravu budete potřebovat:
sterilizovane pikantni okurky
2,5 kg okurek
5-6 cibulí ( podle velikosti )
3 PL soli
2 PL čerstvého nasekaného kopru

Na lák:
600 ml octa
300-400 ml cukru krupice (dle chuti)
1 PL chilli
1 PL curry
1 PL mletého pepře

Postup přípravy:
Nejprve nastrouháme okurky na plátky. Pokud vlastníte robota, máte předem vyhráno. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vše promícháme se solí. Nejlepší je dát vše do velkého cedníku a nechat vodu odkapávat. Necháme tak 2 hodiny stát.
Svaříme všechny ingredience na lák a necháme zchladnout.
Vykapané okurky smícháme s koprem a zalijeme lákem. Důkladně promícháme a plníme do sklenek. Do každé sklenky dolijeme lák nad obsah. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 70 oC .

Další recepty (zavařování, sterilování, kvašení) najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.

foto a text: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24