Plzeň by mohla mít druhý Farmářský obchod

15.06.2011 19:58

Do Farmářského obchodu v Plzni, který je otevřen od začátku května, míří lidé hlavně pro mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, maso, uzeniny, ale i mošty, med! Tomáš Popp v rozhovoru QAPu.cz prozradil, že uvažují o otevření druhé prodejny blíže centru města.

1
0111e1d1c1b1a

Farmářský ochod v Plzni funguje teprve něco přes měsíc, ale už si získal velkou oblibu mezi lidmi. Občanské sdružení ENVIC, které provozuje jak obchod, tak Plzeňské farmářské trhy, uvažuje o otevření druhé prodejny blíže v centru. V rozhovoru pro QAP.cz to řekl jednatel ENVICu Tomáš Popp.

O co je ve Farmářském obchodě největší zájem?

Lidé mají největší zájem o mléčné výrobky, uzeniny i ovoce a zeleninu. Máme zeleninu z Litoměřicka a Mělnicka, teď se dobře prodává sezónní zelenina jako je zelí, kedlubny, květák a podobně. Velký zájem je i o mošty. Uzenářů, kteří nám dodávají, je celá řada a postupně se to ještě rozšiřuje. Prodávají se výborně i sýry, ať už kozí, ovčí nebo kravské. Všechny mléčné výrobky od Minimlékárny JOMA jako je tvaroh, krém Šumaváček, zakysané mléko, jogurty. Kupodivu se dobře prodává i pečivo. Pro nás peče Pekařství Zídková a některé věci jen pro nás, například některé žitné pečivo a zvláštní koláče. Dost velký zájem je i o vajíčka, slepice, které je snáší normálně běhají venku. Teď už je dost zeleného, takže žloutky mají pěkně červené.

Obrovský zájem je o kuřata a králíky. Kuřata jsou z domácího chovu, maso není křehčené, není v něm žádná voda. Má prostě skutečnou chuť kuřete, to samé králíci. Lidé si ale musí zvyknout na to, že třeba právě kuřata a králíky nemáme každý den, ale podle toho, jak je dodavatel schopný je přivézt. Dejme tomu, kuřata jsou vždy ve středu.

Na čerstvé, skutečně domácí kuře možná nejsou běžní zákazníci supermarketu zvyklí? Je třeba s ním v kuchyni zacházet jinak?

Není to potřeba. Rozdíl může být maximálně v tom, že příprava může být trochu delší než u křehčených částí kuřete, kdy máte maso hotové okamžitě a téměř se rozpadá. Tohle je maso, které drží víc pohromadě, protože ta kuřata mají víc pohybu.

Po čem se ještě lidé hodně ptají?

Po hovězím mase. Hovězí maso máme z farmy Angus a budeme mít ještě dalšího dodavatele vyzrálého hovězího, farmu Rudolec. Kvalita hovězího je právě v tom, že se nechá dobře vyzrát, a je pak krásně křehké, nemusíte ho dvě hodiny dusit, má prostě úplně jinou kvalitu.

Přidáváte do nabídky i další nové výrobky?
Sortiment se postupně rozšiřuje, takže prodáváme už třeba i Medoládu, což je produkt z pastovaného medu a vyrábí se v Těchonicích, nebo výrobky z rakytníku. Máme samozřejmě i český med.

Chystáte pro zákazníky nějaké novinky?

Od srpna nebo od začátku září bychom chtěli ´rozjet´ takzvaný bedýnkový systém. Máme kontakty na konkrétní zelináře a jsme schopni připravovat bedýnky plné různé zeleniny s tím, že by si lidé mohli doobjednat do bedýnky něco z nabídky dalších produktů, které v obchodě jsou. To bude pro zákazníky určitě zajímavé!

Prodáváte také ryby?

Ano, prodáváme i čerstvé ryby. Zatím jen čerstvé pstruhy, které nám vozí klatovská rybárna.

Na prodej je sezonní ovoce, zelenina, co další sezonní záležitostí, jako jsou třeba houby nebo pálenky z ovoce, budou na podzim?

Snažíme se vše sezonně doplňovat, takže na podzim budou určitě třeba dýně. Proto chceme i odstartovat ty bedýnky. Možná budou i houby. Co se týče alkoholu, úplně se po tom lidé neptají, ale máme v plánu pro doplnění sortimentu něco zařadit. Je s tím trochu starostí, má to jinou sazbu daně.

Když jste začínali s Plzeňským farmářskými trhy, byli jste překvapeni obrovským zájmem lidí. Po roce jste otevřeli Farmářský obchod a je vidět, že tu opravdu chyběl…

Je vidět, že lidé chtějí vědět, odkud potravina je. Na webu máme seznam dodavatelů, takže si mohou zkontrolovat od koho výrobky bereme a popřípadě mohou i na tu farmu zajet. Mnoho farem je otevřených pro veřejnost, mají ubytování. Dá se tam zajet na víkend, na prázdniny, přespat i třeba na farmě pomoct a udělat si aktivní dovolenou, ukázat dětem, jak vypadají a jak se chovají domácí hospodářská zvířata.

Co pěstitelé a chovatelé, jak jsou spokojeni?

Spokojeni jsou, ale ze začátku to bylo trochu složitější. Nebyli zvyklí prodávat tolik najednou, prodávali spíš ´ze dvora´,  případně na farmářském trhu. Takže jsme je museli naučit dodržovat doby dovozu. To se postupně upravuje a zlepšuje. A my tak můžeme zákazníky na webu informovat, kdy přesně jaké zboží dorazí.

Ozývají se noví prodejci, kteří by chtěli své produkty nabízet ve Farmářském obchodě?

Volají, nechávají nabídky, ale my si pečlivě vybíráme, takže chvilku trvá, než se s dodavateli dohodneme. Od středy 15. června bude třeba nově v prodeji chlazená zvěřina, zvěřinové klobásy od pana Bubeníčka z Úněšova. Těch novinek bude přibývat.

Mluvili jste o tom, že by v případě zájmu mohl být otevřen další Farmářský obchod někde blíže centru Plzně…

V tuhle chvíli o tom uvažujeme, ale není to tak, že bychom měli konkrétní prostor a plán. Prodej ve Farmářském obchodu jde dobře, zatím stále rozšiřujeme sortiment a až doladíme celý dodavatelský řetězec a budeme mít pocit, že sortiment je kompletní a jsme schopní zásobovat dva obchody, tak budeme uvažovat o otevření další prodejny v širším centru Plzně. Uvidíme, je to otázka vhodného prostoru a nájmu. To, co máme na Slovanech, je ideální. Dole máme dva sklepní prostory, už jsme o patro zvětšili, a dole je zelenina, ovoce a mošty.

Dá se říct, kdo je typickým zákazníkem? Chodí spíše starší generace nebo mladí?

Je to promíchané, přijdou si starší lidé třeba jen pro vajíčka, tyčinky od Rendla, které jsou hodně populární, ale jezdí i matky s dětmi. Je to podobné složení jako na farmářském trhu, kam brzy ráno chodí starší generace, pak chodí ta střední a pak, když se probudí, maminky s dětmi.

Co si s chutí dáte ve Farmářském obchodu Vy sám?

Já už jsem ty produkty samozřejmě znal, mně chutnají všechny mléčné výrobky, výborné jsou zrající sýry kozí i ovčí, ty jsou bezvadné, malé přírodní sýry. Skvělá je i zelenina, už máme nové brambory a cibuli. No a mám rád Šumaváček, teďka s jahodama je to fakt paráda. Kdo nechce kupovat mascarpone, tak se dá úplně krásně nahradit Šumaváčkem!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT