Co na podzim nejlépe zahřeje? Zkuste pečený zázvorový čaj s rumem

27.10.2019 11:03

Nevíte, jak se na podzim opravdu pořádně zahřát? Vyzkoušejte pečený zázvorový čaj s citrusy a rumem. Pozor ale na dávkování, upečená směs má pořádnou sílu...

up2-1-br

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu ( popř. slivovice )
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků

Postup přípravy receptu:

Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky ( cca 3 mm ). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1 cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200°C.

Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.

Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2-3 KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně!

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice Recepty.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT