Recept od foodblogerky: Houbová polévka s brambory a klobásou

04.11.2022 20:31

Jak upotřebit houby v kuchyni? Letos měli houbaři žně a stále ještě některé druhy rostou. V tyto sychravé podzimní dny si určitě pochutnáte na výborné polévce.

Houbová polévka foto Andrea Motlíková
Houbová polévka foto Andrea Motlíkováhoubová polévka foto Andrea Motlíková 4

Recept pro vás připravila Andrea Motlíková.

Na přípravu budete potřebovat:

cca 2 hrsti pokrájených pevných hub (nejlépe lesní směsi), mohou být i mražené

1 cibule 

1 menší papriková klobása nebo 1/2 větší

2 větší brambory

2 stonky celerové nati 

2 stroužky česneku 

plátek másla nebo 1 PL sádla (oleje)

1 PL sladké papriky

100 ml sladké smetany

1 PL hladké mouky

čerstvě mletý pepř 

sůl

Postup přípravy receptu:

Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky klobásu a nechte ji rozvonět. Zasypte hladkou moukou, nechte chvilku zarestovat, pak poprašte paprikou a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozmíchejte a přidejte houby, pokrájenou celerovou nať a na kostičky nakrájené brambory. Vařte pozvolna, aby se mouka nepřichytávala, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec vlijte smetanu, vmíchejte drcený česnek a dochuťte čerstvým pepřem. Už jen naposledy s česnekem nechte přejít varem a odstavte. 

Mějte na paměti, že některé houby je třeba tepelně upravovat minimálně 20 minut. Patří mezi ně například modrající houby jako hřib kovář, koloděj nebo také václavky nebo čirůvky.

Více receptů najdete na V kuchyni vždy otevřeno.

foto: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT