14.12.2024 12:23
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
14.12.2024 8:28
Plzeň má rekordní rozpočet na rok 2025. Investovat se bude do DEPO2015 i dopravy
Recept od foodblogerky: Houbová polévka s brambory a klobásou
Jak upotřebit houby v kuchyni? Letos měli houbaři žně a stále ještě některé druhy rostou. V tyto sychravé podzimní dny si určitě pochutnáte na výborné polévce.
Recept pro vás připravila Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
cca 2 hrsti pokrájených pevných hub (nejlépe lesní směsi), mohou být i mražené
1 cibule
1 menší papriková klobása nebo 1/2 větší
2 větší brambory
2 stonky celerové nati
2 stroužky česneku
plátek másla nebo 1 PL sádla (oleje)
1 PL sladké papriky
100 ml sladké smetany
1 PL hladké mouky
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup přípravy receptu:
Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky klobásu a nechte ji rozvonět. Zasypte hladkou moukou, nechte chvilku zarestovat, pak poprašte paprikou a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozmíchejte a přidejte houby, pokrájenou celerovou nať a na kostičky nakrájené brambory. Vařte pozvolna, aby se mouka nepřichytávala, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec vlijte smetanu, vmíchejte drcený česnek a dochuťte čerstvým pepřem. Už jen naposledy s česnekem nechte přejít varem a odstavte.
Mějte na paměti, že některé houby je třeba tepelně upravovat minimálně 20 minut. Patří mezi ně například modrající houby jako hřib kovář, koloděj nebo také václavky nebo čirůvky.
Více receptů najdete na V kuchyni vždy otevřeno.
foto: Andrea Motlíková