10.05.2025 9:44
09.05.2025 12:04 09.05.2025 12:26
Složky IZS likvidují ve Starém Sedlišti následky dopravní nehody
09.05.2025 9:30
Víkend nabídne plno akcí po celém Plzeňském kraji
RECEPT: Svatomartinská husa a červené zelí s brusinkami
Na sv. Martina by neměla na stole chybět husa. Jak se dělá správně husa vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept na pomalu pečenou husu s červeným zelím a brusinkami.
Na přípravu budete potřebovat:
- husa o hmotnosti 3,5- 4kg
- sůl
- kmín celý nebo drcený
- Na červené zelí: 1kg kysaného ( ne sladkokyselého ) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.
Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelé buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.
Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, https://inkitchenopen.blogspot.com / Andrea Motlíková