13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Retro je in! Zkuste tradiční český "vlašák" podle receptury z roku 1976
Vlašský salát je česká klasika. Nechutnají vám průmyslové výtvory? Zkuste tip od foodblogerky. Podařilo se jí sehnat původní recept z roku 1976 podle oficiálních "Československých státních norem"!
"Můj manžel miluje vlašák. Vzhledem k tomu, že já odmítám tyhle průmyslové saláty kupovat, řeší to tak, že si ho kupuje sám. Musím vám říct, že ta chuť je pro mě otřesná. Místo majonézy se tam táhne nějaký hustý šlem, který je plný zahušťovadel, éček, stabilizátorů a všeho možného dalšího a chuťově to prostě s klasickým vlašákem, který jsme kdysi vyjídali rohlíkem z papíru, nemá nic společného. Takže jsem zapátrala v receptech ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976 a připravila jsem ho přesně podle jejich gramáží a surovin. Musím říct, že ta chuť je skvělá, hlavně se držte poměru brambor, salámu a zeleniny, je to opravdu znát," říká k retro receptu foodblogerka Andrea Motlíková...
Na přípravu budete potřebovat:
500 g salátových brambor typu A vařených ve slupce (vychladlých)
240 g salámu junior nebo šunkového vcelku
100 g kyselé okurky
20 g sterilovaného hrášku
40 g vařeného celeru
60 g vařené mrkve
Dále smíchat:
200 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
5 g worcesteru
15 g octa ( Tady jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky. Záleží také na tom, jak kyselé jsou okurky.)
10 g cukru
10 g soli (solit také postupně)
0,5 g mletého černého pepře
Postup přípravy receptu:
Postup je samozřejmě velmi jednoduchý. Brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky na drobno. V míse smíchejte majonézu, hořčici, worcestr, část octa, cukr, pepř a trochu osolte. Důkladně promíchejte. Vložte pokrájenou zeleninu a sterilovaný hrášek. Vše důkladně spojte se zálivkou. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice Recepty.