13.12.2024 9:22
12.12.2024 21:30
Viktorka doma prohrála s Manchesterem United 1:2
12.12.2024 18:57
Víkend je opět tady! Kam vyrazit za zábavou v Plzni a Plzeňském kraji?
Vaření a pečení při koronavirových prázdninách. Přinášíme další recepty
Nevíte, co vařit, co upéct, co udělat k svačině? Jídlo doma mizí a inspirace dochází. Proto jsou tady naše další tipy na recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.
V minulých dnech jsme vám už přinesli recepty na jednoduchá hlavní jídla, která večer rychle uvaříte a děti si sami druhý den ohřejí. Recepty na omáčky, polévky a další hlavní jídla najdete v článku Inspirace pro vaření v těchto dnech! Rychle, jednoduše, co si děti samy ohřejí.
Upéct si můžete sami i pěčivo, pokud tedy seženete v obchodu droždí. Recepty najdete v článku Do obchodu nemusíte! Čerstvé pečivo si upečte doma. Recepty a fotky!
A tady už jsou další recepty na vaření a pečení pro tyto dny.
Plněná kuřecí prsa zapečená s brambory se smetanou
Jednoduchá příprava, jídlo z jednoho pekáčku bez zbytečného stání u plotny.
Potřebujete:
2 kuřecí prsa
2 plátky sušené šunky
sušená rajčata naložená v bylinkovém oleji (cca 4 - 6ks podle velikosti) - pokud nemáte, vynechejte
pár lístků bazalky
10 malých brambor
pár snítek tymiánu
1 smetana na vaření
tvrdý sýr (já jsem použila pizza mozzarellu)
okořenit můžete jakýmkoliv kořením vhodným na kuřecí maso (já jsem použila koření Bruschetta - složení: sušená rajčata, cibule, česnek, bazalka )
sůl
Postup přípravy:
Kuřecí prsa rozřízneme podélně tak, abychom je mohli otevřít jako knihu. Maso osolíme. Dovnitř vložíme sušenou šunku, sušená rajčata a lístky bazalky. Můžeme sepnout jehlou. Okořeníme z obou stran.
Brambory oškrábeme, nakrájíme na čtvrtky, rozložíme do zapékací misky nebo pekáčku a osolíme. Poházíme pár snítkami tymiánu. Na brambory nebo mezi ně položíme kuřecí prsa, vše posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Navrch můžeme ještě trochu okořenit a pokapat olejem ze sušených rajčat. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby vyhřáté na 220 0C. Když jsou brambory měkké, odkryjeme alobal a pod grilem necháme zapéct.
Obalovaný květák pečený v troubě
Nemusíme předvařovat, nemáme od obalování upatlané ruce a nemusíme při smažení na pánvi stát u plotny a obracet.
Na přípravu budete potřebovat:
1 květák
2 vejce
hladká mouka (cca 6 PL)
strouhanka
sůl
olej
Postup přípravy:
Květák rozebereme na růžičky, velké rozpůlíme. Opláchneme a dostatečně osolíme. Květák nepředvařujeme, obalujeme ho syrový. Z vajec, mouky, soli a trochu vody vymícháme hladké těstíčko, ve kterém růžičky obalíme. Vidličkou je vyndaváme a postupně vkládáme do sáčku se strouhankou. Vždy rukou sáček uzavřeme a protřepeme. Květák se krásně ze všech stran obalí strouhankou.
Hrachová kaše
Také dětem můžete doma ukázat, že hrachová kaše je dobrá pochoutka.
Na přípravu budete potřebovat:
pro dvě osoby 250g žlutého loupaného ( půleného ) hrachu
majoránka
3 stroužky česneku
sůl
k tomu cibuli orestovanou na sádle či másle
uzené nebo kvalitní uzeninu
Postup přípravy:
Hrách zalijeme vodou, cca 2cm nad povrch a dáme vařit. Já většinou vařím v papiňáku a za chvilku je hotovo. Tento hrách se rozvaří na kaši sám, nemusí se už mixovat. Po uvaření přidáme utřený česnek, sůl a majoránku. Podáváme posypané osmaženou cibulkou a uzeným či uzeninou.
A tady jsou tipy na pečení a sladké
Tvarohová bábovka
Na přípravu budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu (můžete použít i vaničkový)
250 g polohrubé mouky
180 g měkkého másla
220 g cukru krupice
3 větší vejce
1 PL rumu
1 prášek do pečiva
2 KL vanilkového extraktu
špetka soli
nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu
Postup přípravy:
Nejprve vyhřejte troubu na 170 °C. Bábovkovou formu zlehka vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do pěny, pak vmíchejte tvaroh, vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru. Nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva a špetku soli. Důkladně promíchejte.
Ze sněhu vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Poté těsto přendejte do formy, trochu uhlaďte povrch. S formou nebouchejte o desku. Přesuňte do trouby a pečte 50-60 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, je pečeno. Nechte zchladnout v otevřené troubě.
Rychloštrůdl ze sendvičovače
Na přípravu budete potřebovat:
listové těsto
jablka
skořici
cukr
hrozinky, kdo rád
Postup přípravy:
Listové těsto rozválíme na plát cca 3- 5mm, rozkrájíme na čtverce velikosti sendvičovače. Jablka nakrájíme na plátky.
Jeden plátek položíme do sendvičovače, poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a cukrem a přikryjeme druhým plátkem.
A na závěr ještě tip na svačinku. Co udělat dobrou pomazánku?
Dudácká pomazánka
Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh
kousek změklého másla (cca 1cm plátek)
1-2PL sladké smetany
mletá sladká paprika (cca zarovnaná KL)
1 malá cibule
sůl
Postup přípravy:
Nejprve vyšleháme třeba metličkou máslo s tvarohem a pak postupně přilijeme smetanu. Přisypeme papriku, osolíme a přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli. Všechno ještě důkladně vyšleháme, aby byla pomazánka trochu nadýchaná. A máme hotovo.
foto a recepty: Andrea Motlíková - blog V kuchyni vždy otevřeno