Vaření a pečení při koronavirových prázdninách. Přinášíme další recepty

29.03.2020 20:09

Nevíte, co vařit, co upéct, co udělat k svačině? Jídlo doma mizí a inspirace dochází. Proto jsou tady naše další tipy na recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.

kuřecí prsa zapečená s brambory a smetanou

V minulých dnech jsme vám už přinesli recepty na jednoduchá hlavní jídla, která večer rychle uvaříte a děti si sami druhý den ohřejí. Recepty na omáčky, polévky a další hlavní jídla najdete v článku Inspirace pro vaření v těchto dnech! Rychle, jednoduše, co si děti samy ohřejí.

Upéct si můžete sami i pěčivo, pokud tedy seženete v obchodu droždí. Recepty najdete v článku Do obchodu nemusíte! Čerstvé pečivo si upečte doma. Recepty a fotky!

A tady už jsou další recepty na vaření a pečení pro tyto dny.

Plněná kuřecí prsa zapečená s brambory se smetanou

Jednoduchá příprava, jídlo z jednoho pekáčku bez zbytečného stání u plotny.

Potřebujete:
2 kuřecí prsa
2 plátky sušené šunky
sušená rajčata naložená v bylinkovém oleji (cca 4 - 6ks podle velikosti) - pokud nemáte, vynechejte
pár lístků bazalky
10 malých brambor
pár snítek tymiánu
1 smetana na vaření
tvrdý sýr (já jsem použila pizza mozzarellu)
okořenit můžete jakýmkoliv kořením vhodným na kuřecí maso (já jsem použila koření Bruschetta - složení: sušená rajčata, cibule, česnek, bazalka )
sůl

kureci prsa

Postup přípravy:
Kuřecí prsa rozřízneme podélně tak, abychom je mohli otevřít jako knihu. Maso osolíme. Dovnitř vložíme sušenou šunku, sušená rajčata a lístky bazalky. Můžeme sepnout jehlou. Okořeníme z obou stran.
Brambory oškrábeme, nakrájíme na čtvrtky, rozložíme do zapékací misky nebo pekáčku a osolíme. Poházíme pár snítkami tymiánu. Na brambory nebo mezi ně položíme kuřecí prsa, vše posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Navrch můžeme ještě trochu okořenit a pokapat olejem ze sušených rajčat. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby vyhřáté na 220 0C. Když jsou brambory měkké, odkryjeme alobal a pod grilem necháme zapéct.


Obalovaný květák pečený v troubě

Nemusíme předvařovat, nemáme od obalování upatlané ruce a nemusíme při smažení na pánvi stát u plotny a obracet.

Na přípravu budete potřebovat:
1 květák
2 vejce
hladká mouka (cca 6 PL)
strouhanka
sůl
olej
květák 1
Postup přípravy:
Květák rozebereme na růžičky, velké rozpůlíme. Opláchneme a dostatečně osolíme. Květák nepředvařujeme, obalujeme ho syrový. Z vajec, mouky, soli a trochu vody vymícháme hladké těstíčko, ve kterém růžičky obalíme. Vidličkou je vyndaváme a postupně vkládáme do sáčku se strouhankou. Vždy rukou sáček uzavřeme a protřepeme. Květák se krásně ze všech stran obalí strouhankou.

květak 2

Hrachová kaše

Také dětem můžete doma ukázat, že hrachová kaše je dobrá pochoutka.

Na přípravu budete potřebovat:
pro dvě osoby 250g žlutého loupaného ( půleného ) hrachu
majoránka
3 stroužky česneku
sůl
k tomu cibuli orestovanou na sádle či másle
uzené nebo kvalitní uzeninu
hrachová kaše3
Postup přípravy:
Hrách zalijeme vodou, cca 2cm nad povrch a dáme vařit. Já většinou vařím v papiňáku a za chvilku je hotovo. Tento hrách se rozvaří na kaši sám, nemusí se už mixovat. Po uvaření přidáme utřený česnek, sůl a majoránku. Podáváme posypané osmaženou cibulkou a uzeným či uzeninou.

 A tady jsou tipy na pečení a sladké

Tvarohová bábovka

Na přípravu budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu (můžete použít i vaničkový)
250 g polohrubé mouky
180 g měkkého másla
220 g cukru krupice
3 větší vejce
1 PL rumu
1 prášek do pečiva
2 KL vanilkového extraktu
špetka soli
nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu
babovka tvarohova
Postup přípravy:
Nejprve vyhřejte troubu na 170 °C. Bábovkovou formu zlehka vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do pěny, pak vmíchejte tvaroh, vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru. Nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva a špetku soli. Důkladně promíchejte.
Ze sněhu vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Poté těsto přendejte do formy, trochu uhlaďte povrch. S formou nebouchejte o desku. Přesuňte do trouby a pečte 50-60 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, je pečeno. Nechte zchladnout v otevřené troubě.

Rychloštrůdl ze sendvičovače

Na přípravu budete potřebovat:
listové těsto
jablka
skořici
cukr
hrozinky, kdo rád

rxhlostrudlPostup přípravy:
Listové těsto rozválíme na plát cca 3- 5mm, rozkrájíme na čtverce velikosti sendvičovače. Jablka nakrájíme na plátky.
Jeden plátek položíme do sendvičovače, poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a cukrem a přikryjeme druhým plátkem.

rychlostrudl1

 

A na závěr ještě tip na svačinku. Co udělat dobrou pomazánku?

Dudácká pomazánka

Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh
kousek změklého másla (cca 1cm plátek)
1-2PL sladké smetany
mletá sladká paprika (cca zarovnaná KL)
1 malá cibule
sůl
img_1837-bl
Postup přípravy:
Nejprve vyšleháme třeba metličkou máslo s tvarohem a pak postupně přilijeme smetanu. Přisypeme papriku, osolíme a přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli. Všechno ještě důkladně vyšleháme, aby byla pomazánka trochu nadýchaná. A máme hotovo.

foto a recepty: Andrea Motlíková - blog V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT