Zbyla vám dýně? Vyzkoušejte dýňové recepty od foodblogerky

01.10.2022 10:01

Dýně patří k podzimu. Když se ale urodí, nevíte, už co s nimi. My vám přinášíme recepty na skvělé pokrmy od foodblogerky. Výborná dýňová bábovka, dýňová polévka s uzeným, zavařenina z dýně atd.

dýnová bábovka

Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Dýňová bábovka s vůní perníku

Díky perníkovému koření bude vonět tato bábovka po celém domě, dýně jí dodá krásnou vlhkost a vláčnost. Tak pokud se na vás doma směje oranžová dýňová koule, určitě zkuste tuhle bábovku, zaručeně vám bude chutnat.

Na přípravu budete potřebovat:
300 g najemno nastrouhané dýně (hokkaido nemusíte loupat)
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
200 ml rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
1 PL perníkového koření + špetka mletého zázvoru
3 vejce


Postup přípravy receptu:
Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s oběma cukry min. 5 minut, pak pomalu za stáleho šlehání přilévejte olej. Do této směsi vmíchejte nastrouhanou dýni, zamíchejte a přisypte postupně moučnou směs. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Zkuste špejlí, zda je důkladně propečená, pokud by se těsto na špejli ještě lepilo, pečte ještě chvilku.

Dýňová polévka s uzeným

Na přípravu budete potřebovat:
1/2 větší dýně hokkaido
1 brambor
1 cibule
2- 3 stroužky česneku
majoránka
1 l vývaru (možno uzený)
maso z uzených žeber
kousek másla
špetka drceného kmínu
sůl
(na zjemnění můžeme použít smetanu na vaření) 

 

dýnová polévka1

 

Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme na kostičky, dýni vydlabeme a nakrájíme spolu s bramborem na kostky.
Rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm cibuli a přidáme dýni s bramborem. Orestujeme, osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, ke konci přidáme rozmačkaný česnek. Rozmixujeme dohladka, do polévky rozmělníme majoránku (popř. nasekáme čerstvou) a vmícháme pokrájené maso. Prohřejeme a případně dochutíme solí.

Dýňová polévka patří neodmyslitelně k podzimu. Už jsem jich vyzkoušela spoustu a jako poslední mě chuťově zaujala tahle s červenou curry pastou a kokosovým mlékem. Připravovala jsem ji v polévkovači Easy Soup od Tefal  , na který jsem nedávno sepsala recenzi .


Dýňová curry polévka

Na přípravu budete potřebovat:

1 dýni hokkaido
1 malý brambor (nemusí být)
1 cibule
1 PL červené curry pasty
200 ml kokosového mléka
1/2 KL mletého římského kmínu a koriandru
špetka drceného chilli
kousek másla nebo ghí
čerstvý koriandr

 

dýnová curry polévka

 

Postup přípravy receptu:
1. Pokud budete připravovat polévku v polévkovači, je nutné si cibuli zesklovatět na másle v jiném kastrůlku. K cibuli ke konci restování přidáme rozvonět curry pastu. Vše vložíme do nádoby polévkovače. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a brambor, okořeníme, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a kokosovým mlékem. Přiklopíme a zvolíme program Krémová polévka. Polévkovač se sám postará díky svému mixéru o skvělou konzistenci. Do hotové polévky vmícháme posekaný čerstvý koriandr.

2. Pokud budete vařit bez polévkovače, postup bude stejný, jen s tím rozdílem, že kokosové mléko přilijeme až po rozmixování polévky a necháme ho ještě pár minutek prohřát.

 

Voňavá dýňová zavařenina

Na přípravu budete potřebovat:
1,5 kg čisté dýňové dužiny
0,5 l vody
1 pomeranč
3 citrony
5 cm zázvoru
5 hřebíčků

dýňová zavařenina


Na sirup:
250 ml vody
400  g cukru krupice
150 ml octa 
 

 

Postup přípravy receptu:
Dýňovou dužinu si nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky, nastrouhaný zázvor, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vyjmeme hřebíčky a poté propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.
V čistém kastrůlku si svaříme sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smícháme s dýňovým pyré. Vaříme do zhoustnutí, mícháme, aby se nám zavařenina nepřipálila. Poté plníme horké do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela zchladnout. 

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

Foto a recepty: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24