31.05.2025 20:06
Na Plzeňsku proběhla jízda historických vozidel
Podívejte se na fotky
31.05.2025 20:06
Podívejte se na fotky
31.05.2025 13:28
31.05.2025 8:40 31.05.2025 11:53
Skvělý japonský večer zažili členové plzeňského Becher klubu. Jejich další setkání totiž proběhlo v ZEKE Sushi baru v Plzni, kde jídlo připravuje věhlasný šéfkuchař japonské kuchyně Marek Hora.
Členové Becher klubu se sešli opět po měsíci. Tentokrát proběhlo setkání v ZEKE - Sushi Baru v centru Plzně. A designová restaurace ve Smetanových sadech praskala ve středu 24. října ve švech.
Když se podávaly japonské speciality udělala si většina členů Becher klubu volno. Jak to? I předseda Becher klubu Josef Klimt kroutil u vchodu do restaurace hlavou. "To bude účet.... na buřty z Globusu, které se opékaly minulý měsíc na pochoďáku, jich přišla sotva polovina. Teď na ryby z Japonska je najednou plno," létalo předsedovi hlavou. Restaurace byla zaplněná do posledního místečka. Sedělo se stylově i v salóncích. I když, jestli tam všem úplně chutnalo, je otázka. Povinností hosta do japonského salonku je totiž zout si boty. "Ivane, radši si ty boty hned obuj," dělali si srandu kolegové z Ivana Haška, který se uvelebil u nízkého japonského stolku v moderním salonku.
Odborný výklad od věhlasného šéfkuchaře.....
Na úvod nechyběl přípitek japonským nápojem, postupně se servírovalo výborné degustační menu. Ke všemu podával odborný výklad šéfkuchař světového věhlasu Marek Hora, který působil v řadě japonských restaurací v Praze i Japonsku. Japonskou kuchyni vaří po celém světě a sklízí obrovské úspěchy. Co tedy dělá tento mistr v Plzni? No asi mu tady hodně dobře platí... Ale zpět k večírku.
Je libo maki, temari nebo inari...?
Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel. Členové Becher klubu v tom teď mají trochu víc jasno. Po odborném výkladu už vědí, že se sushi dělá z rýže nišiki, která se míchá s omáčkou sushinoko. Že se připravuje sushi maki, sushi temaku, používá se řasa nori, křen wasabi. Že je spousta druhů např. Nigiri - zuši, maki – zuši, temari zuši, sašimi, čirashi-zuši, inari-zuši, oši-zuši....... Že vám jdou z toho uši kolem? No hlavně že chutnalo. Jestli se jí maki, temari nebo sašimi, bylo vlastně úplně jedno. Všichni se pořádně najedli, až jim zešikměly oči. A Josefu Klimtovi při placení účtu dvojnásob. Co by ale pro radost svých kamarádů neudělal.
Radost dělaly i origami...
Samozřejmě se jedlo stylově tzn. hůlkami. Někteří dokonce jako třeba Miluška Kratschmerová odcházeli s hůlkami zapíchnutými v drdolu. Snad si tam chudák holka nenechala rýži. Vše se točilo celý večer kolem Japonska. A tak se skládaly origami a členové Becher klubu si dokonce mohli pod dohledem zkušených profesionálů sushi v kuchyni i sami připravit. A tak jedni váleli rýži v kuchyni, druzí si lámaly hlavy nad skládačkami z papíru. Do skládaček se jako první vrhnul Míla Šašek, a i když se činil, na inženýra Karla Paula zvaného Kečup prostě neměl. Ten holt má zkušenosti v poslední době s dětskými radovánkami. Ne nadarmo se pohybuje ve světě pohádek.
Obrovskou radost každému udělal Jarda Šlechta, který se do této veselé partičky vrátil po téměř třech letech. Atmosféru dalekého Japonska dotvářeli dvě Gejši a jeden Samuraj. A nechyběl ani Michal Bureš s manželkou Zuzkou, kteří měli tuhle skvělou párty tak trochu na svědomí.
Takže členové Becher klubu, za měsíc znovu! Co takhle dát si opět buřty...?