O pivo bude v kraji dobře postaráno! Nová generace výčepních svedla klání v Plzni, FOTKY

13.05.2014 9:03

Nová generace výčepních se v Plzni utkala v klání Plzeňský korbel 2014. Obdoba velkých soutěží jako je například Mistr výčepní ukázala, že i vyrůstající generace výčepních má k pivu úctu!

O pivo se v našem regionu musí dobře pečovat. Žádný jiný kraj a město nemá takovou tradici pivovarnictví a piva vůbec jako Plzeňský kraj a samotná Plzeň. Ukázat své dovednosti v čepování i v umění jeho servírování museli začínající výčepní z 8 gastronomických škol v kraji v klání o Plzeňský korbel 2014...

Klání začínající generace výčepních se odehrálo jak jinak než ve Varně 1869 Gambrinus v areálu Plzeňského Prazdroje. Celkem se do Plzně sjelo 24 soutěžících z osmi gastronomických škol z celého regionu. Soutěžící museli zvládnout ovšem nejen praktickou, ale i teoretickou část. Mimo jiné museli napsat test z pivovarnictví, který se skládal z historie, výroby piva, ošetřování i čepování a dalších odborností. Test měl ukázat skutečné znalosti o pivu a ne náhodou ho proto sestavil přímo obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Zítek.

Následně museli mladí výčepní před odbornou porotou ukázat své  praktické dovednosti. Porota hodnotila vystupování žáka včetně komunikace s hostem i jeho vizáž, přípravu pracoviště, mytí sklenic, samotné čepování dvou pivních stylů jako je hladinka a "pivo nadvakrát", samotný servis piva před porotu a kvalitu načepovaného piva.

Klání o Plzeňský korbel 2014 přihlížel i odborník na slovo vzatý a nejspíš jeden z největších znalců piva v celém kraji starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který byl i jedním z těch, kteří následně předávali ceny.  Ty si nakonec na prvních místech rozdělili mladíci z Klatov, na prvním místě Vít Stach ze Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy, na druhém Jaroslav Zoubek ze stejné školy a bronz zůstal v Plzni díky Martinu Zapomělovi z Hotelové školy u Borského parku.

"Při soutěži bylo u žáků vidět obrovské zlepšení oproti předchozím ročníkům. Jsem moc rád, že naše škola pořádá ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem tuto soutěž pro žáky z gastronomických škol v našem regionu. Tuto soutěž před 8 lety zahájila paní Marie Kabátové, učitelka odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni. Díky jejímu přístupu má tato soutěž velký úspěch a zájem o ni stále narůstá. V soutěži si žáci osvojují znalosti a dovednosti v oblasti piva a profesně se připravují na budoucí povolání v oblasti gastronomie. Jak říkají odborníci z pivovaru ,, sládci pivo vaří a výčepní ho dělají " a naším cílem je to, aby všichni výčepní dělali pivo co nejlépe," hodnotil velký souboj začínajících výčepních Petr Berka z Hotelové školy v Plzni u Borského parku.

 

FOTO: Petr Berka

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT