Ocenění za plzeňské bednáře převzal jejich mistr Hrůza

12.09.2012 14:39

Od Ministerstva kultury převzal za plzeňské bednáře ocenění Nositelé tradice lidových řemesel mistr právě bednářů z Plzeňského Prazdroje, Josef Hrůza. Bednářské řemeslo se v Plzni uchovává jako jedno z posledních v Evropě.

Bednáři

Josef Hrůza, mistr plzeňských bednářů, převzal právě za svou partu bednářů z Plzeňského Prazdroje ocenění. Ocenění Nositelé tradice lidových řemesel převzal mistr bednářský od Ministerstva kultury za péči o kulturní dědictví.

Právě v plzeňském pivovaru jsou jedni z posledních bednářů v Evropě, kteří vyrábí dřevěné sudy i kádě. "Ocenění jednoznačně patří celé naší partě, protože bednařina, a zejména práce na ležáckých kádích a sudech, je sehraný koncert celé party bednářů, kde má každý svoji roli," vysvětluje Josef Hrůza. "Jsem rád, že náš plzeňský pivovar tuto krásnou tradici nejen uchovává, ale umožňuje veřejnosti spatřit bednářské řemeslo naživo. Naposled před týdnem při Pilsner Festu v pivovaru, další příležitost vidět výsledek bednářské práce budou mít lidé při říjnových oslavách 170. výročí piva Pilsner Urquell," doplňuje mistr, který se bednařinou zabývá 40 let.

V současné době Prazdroj zaměstnává 7 bednářů, a protože mistři odcházejí na odpočinek, postupně si pivovar vychovává bednáře nové. Po třech letech se tu z bednářských učedníků, většinou s bohatou truhlářskou praxí, stávají mistři bednářského řemesla. Bednáři pečují o sudy a kádě v pivovarských sklepích; pravidelně udržují a opravují ty stávající, vyrábějí nové sudy ležácké, určené pro zrání piva ve sklepích, i menší a malé sudy transportní – tedy ty, ve kterých se pivo dopravovalo dříve do hospod. Dnes se z nich čepuje plzeňský ležák při zvláštních příležitostech. Jednou z nich bude i oslava 170. výročí piva Pilsner Urquell a pivovaru Plzeňský Prazdroje, pro niž bednáři připravili speciální 170litrové sudy, z nichž se bude 5. října na náměstí Republiky čepovat nefiltrované plzeňské pivo zdarma.

Bednářské umění zachovává plzeňský pivovar také z praktických důvodů. Díky údržbě i výrobě kvasných kádí a ležáckých dubových sudů se část piva vyrábí po 170 let ve stále stejných podmínkách.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT