QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od pondělí bude možné žádat o jednorázový příspěvek na dítě

13.08.2022 14:24

Kvůli inflaci a růstu životních nákladů bude rodinám s dětmi vyplacen jednorázový příspevek 5000 korun na každé dítě. Jak o něj žádat a kdo má na něj nárok? Přinášíme podrobnosti.

penize foto QAP_CZ

Nárok na příspěvek mají děti narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022. Pokud čekáte dítě, můžete požádat i po jeho narození, nejpozději však do 1. 7. 2023. Je určen pro rodiny, jejichž příjmy nepřesáhly milion korun za rok. Pokud pobíráte přídavek na dítě, dostanete příspěvek automaticky. Pokud nepobíráte přídavky, musíte si požádat. To je možné od pondělí 15. srpna.

Kdo může žádat

Nezáleží na tom, zda jste zaměstnáni nebo na mateřské či rodičovské, případně bez práce nebo podnikáte. Příspěvek je určen pro všechny děti do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl 1 000 000 Kč hrubého. O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte.

JAK ZÍSKAT PŘÍSPĚVEK

Podat žádost bude možné od 15. srpna na stránce MPSV. Budete potřebovat elektronickou identitu občana (bank ID, NIA ID, moje ID apod.)

Pokud nemůžete požádat online, máte možnost přijít osobně na vybrané pracoviště Czech POINT (na krajském, městském nebo obecním úřadu).

Ať již budete o jednorázový příspěvek žádat osobně nebo online, nezapomeňte si připravit rodné číslo dítěte (pro které žádáte) a partnera, s nímž žijete ve společné domácnosti. Tyto údaje společně se jménem poslouží k jejich identifikaci.

Aby mohla být vaše žádost zpracována online, musí být jasné, kdo žádost podal. Proto je pro vstup do formuláře nutné přihlášení prostřednictvím Identity občana nebo Datové schránky. Jen tak ušetříte cestu na úřad.

Bude k žádosti třeba dokládat potvrzení o výši příjmů?
Ne, v žádosti zaškrtnete čestné prohlášení, že příjmy rodiny nepřesáhly v roce 2021 milion korun. MPSV informace ověří u Finančního úřadu a ČSSZ.

Co přesně do příjmu započítává a další podrobnosti získáte na stránkách MPSV - ZDE.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24