03.06.2025 14:36
03.06.2025 12:10
Co si přejí obyvatelé Trojky? Výsledky hlasování v participativním rozpočtu jsou tu
02.06.2025 13:10
Plzeňská teplárenská ukončila topnou sezonu
Plzeňští bednáři přiučili tradičnímu řemeslu francouzské učně
Plzeňský pivovar přivítal už podruhé v historii na stáži bednářské učedníky z Francie. Devět mladých dijonských bednářů se pod taktovkou místní bednářské party učilo ruční bednařině.

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla připomněla stáž učedníků z Francie v Plzeňském Prazdroji. Parta plzeňských bednářů - mistrů si totiž vzala pod patronát celkem 9 učňů z francouzského Dijonu.
Devět mladých dijonských bednářů se pod taktovkou místní bednářské party učilo ruční bednařině a společně se podíleli především na výrobě transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení. Aby byla jejich zkušenost z bednárny co nejautentičtější, byli dnes, na konci své téměř třítýdenní intenzivní výuky, slavnostně povýšeni na tovaryše.
"Francouzští studenti si u nás zkoušejí kompletní proces výroby ležáckého sudu. Některé věci už znají věrně ze školy, mnohé je ale musíme nově učit, protože ve své domovině pracují především na strojích a zároveň existují značné rozdíly při výrobě pivních a vinných sudů," vysvětluje podstatu stáže Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje. "Protože se ale do našeho řemesla velmi rychle dostali a pochopili pečlivost a technologii výroby dřevěných pivních sudů, mohli jsme je na závěr jejich plzeňského učení povýšit mezi bednářské tovaryše. Dostali takzvané bednářské naučení, tedy pár rad a povinností k výkonu řemesla, a vandrovní knížku, která je osvědčením o úspěšné praxi v plzeňské bednárně," dodal.
Bednářská škola z Dijonu poslala do Plzně na učenou už druhou skupinu těch nejšikovnějších, první z nich si profesi na místě vyzkoušeli v srpnu 2013. Bednářský obor zažívá ve Francii za poslední roky své obrození. Systém vzdělávání učňů je však odlišný než u českých výučních oborů, žáci totiž už od prvního ročníku pracují vždy 6 týdnů v mateřských firmách a 2 týdny studují ve škole.
"Francouzští studenti bednářství mají poměrně hodně praxe už při studiu. V případě vinných sudů je ale postup výroby odlišný, než u pivních. Klasické vysmolení či citlivou ruční práci si vyzkouší a osvojí jedině tady u nás v Plzni," vysvětluje Vlastislav Štrunc, který má v Plzeňském Prazdroji na starost celou bednářskou partu i další historická řemesla. Jedinečné praxe v pivovaru tak Francouzi využívají ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro některé je bednářství otázkou rodinné tradice.
FOTO: ilustrační