Plzní voní štrůdly z první západočeské Štrůůůdlárny

09.08.2011 16:06

Plzeň má raritu! Vůně lahodných štrůdlů láká do první Štrůůůdlárny v západních Čechách, kterou v Plzni v Perlové ulici otevřela Renata Petrželková.

a2
1a3a2b1ba1acc1

Lahodná vůně se každý všední den line z krámku v Perlové ulici v Plzni, kde najdete vůbec první Štrůůůdlárnu v celých západních Čechách. Renata Petrželková si ji otevřela pár týdnů před prázdninami a peče v ní slané i sladké štrůdly, ze kterých se sbíhají sliny všem zákazníkům.

"Jak mě napadlo otevřít si Štrůůůdlárnu? O něčem podobném jsem uvažovala už hodně dlouho a definitivně mi to ´docvaklo´ v Šanghaji, kam jsem jezdila pracovně pár let. Když jsem i na té šanghajské třídě koupila na ulici šáteček z listového těsta s tvarohem, tak jsem si řekla, jo... bude to nějaká cukrárna s listovým těstem nebo českým pečivem a pak to vykrystalizoval v tu Štrůůůdlárnu," prozradila majitelka Renata Petrželková s tím, že nejdříve půl roku hledala vhodný prostor. Vše zatím zvládá sama s občasnou pomocí rodiny. "Uvažuji o tom, že bych časem přibrala svou známou, zatím na to ale nemám."

Denně se ve Štrůůůdlárně peče 10 až 14 druhů. "Podle toho, co zrovna zraje, roste, prostě využíváme sezonní ovoce. Když byly třeba jahody, dělala jsem štrůdly s jablky a jahodami. Jablka jsou většinou hlavní základ, takže jablka s třtinovým cukrem, jablka s hrozinkami a ořechy, jablka s nektarinkami, jablko s rybízem nebo i jablko s kokosem nebo jablko s marcipánem. Dobrý je také štrůdl se švestkami a mákem nebo s jablkem, hruškami a čokoládou a nebo jablko s tvarohem," prozradila Petrželková a dodala, že slané štrůdly jdou na odbyt minimálně stejně dobře jako ty sladké. "Štrůdl s kyselým zelím a anglickou slaninou , nebo se špenátem a s anglickou slaninou. Dobře se prodávají i bezmasé, třeba s rajčaty, sýrem a bazalkou, pečeme i s tofu, paprikou a rajčetem."

"Šli jsme tudy kolem už včera a dneska jsme se prostě museli vrátit, šli jsme najisto," usmívali se manželé Zavřelovi z Mimoně v severních Čechách, kteří si i se dvěma malými syny došli pro štrůdl s jablky, ořechy a hrozinkami.

Recepty si paní Petrželková vymýšlí sama, ale reaguje i na přání zákazníků. "Třeba právě na štrůdl s čokoládou se tu ptala jedna slečna, a tak jsem hned vyzkoušela jablkovo-hruškový s čokoládou a moc lidem zachutnal." K vybrané pochoutce si můžete přímo ve Štrůůůdlárně dát i kávu, latté nebo čaj.

O lahodné chuti štrůdlů od paní Petrželkové už se přesvědčují návštěvníci Skupovy kavárny v Muzeu loutek, která dobroty ze Štrůůůdlárny nabízí. "Pečeme i na objednávky, po domluvě různé náplně, stačí se ozvat a domluvite se," dodala majitelka voňavého obchůdku. 

Štrůůůdlárna, kterou najdete v Perlové ulici v Plzni , je otevřena od pondělí do pátku od 7:30 do 17 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT