QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Práce je mi koníčkem, říká nejlepší sommeliér v ČR Tomáš Brůha

30.11.2011 19:22

Tomáš Brůha je sommeliérem v zaměstnání, má za sebou tři vítězství na sommeliérském mistrovství ČR. Pracuje ve Starém Plzenci. QAP zjišťoval, jaký je život sommeliéra a proč víno při ochutnávkách nepolyká.

T. Brůha ve finále soutěže
T. Brůha na soutěži (uprostřed)T. Brůha ve finále soutěžeTomáš Brůha na soutěži 1

Dvaatřicetiletý Tomáš Brůha je nejlepším sommeliérem pro rok 2011 a zároveň je také coby rodák z moravského Prostějova vínem živ. Pracuje jako hlavní sommeliér pro největšího tuzemského výrobce vín a sektů, pro Bohemia Sekt ve Starém Plzenci.

Tomáš Brůha se narodil na Moravě, takže zřejmě vztah k vínu už dostal do vínku. Od dvou let zhruba ale žije na Plzeňsku. Ve Starém Plzenci pracuje od roku 1998, nastoupil tady hned po škole jako řadový sommeliér. "Ke gastronomii jsem tíhl už od dětství a pak ve čtvrnácti letech jsem šel studovat hotelovou školu do Marjánských Lázních, kde jsem se ještě hodně naučil. A pak jsem rovnou nastoupil do Bohemia Sektu jako sommeliér do vinotéky," vysvětluje svou cestu k vinařství Tomáš Brůha. "Přes různé pozice jsem se postupně vypracoval na hlavního sommeliéra," dodává s tím, že ho víno tak provází životem od 18 let.

Práce sommeliéra není jen ochutnávání vína

Někomu by se mohlo zdát, že sommeliér jen ochutnává víno. Ale není tomu tak. Dokonce ho při ochutnávkách ani nepolyká, jak se později dozvíme. "Práce sommeliéra spočívá hlavně v prezentaci našich vín konečným spotřebitelům, zákazníkům. Pak také pomáháme některým kolegům ze špičkových restarací zalistovávat vína. Pak také součástí práce jsou přípravy na různé výstavy a podobně. Je toho opravdu hodně," konstatoval sommeliér.

Dokonale znát víno... pozná ho dobrý sommeliér při slepé degustaci?

Při slepé degustaci se dá poznat hodně o vzorku vína. "Určíte stáří vína, původ, odkud pochází, třeba i odrůdu, ale uvést třeba vinaře, to je velmi těžké," myslí si nejlepší sommeliér pro rok 2011. "Pokud vám nedají víno, které minimálně každý týden pijete a dobře ho znáte, máte minimální šanci ho poznat," konstatoval Tomáš Brůha. Dodal, že poznat by se v jeho případě spíš dala vína z portfólia Bohemia Sektu, ne ale jiná.

Práce sommeliéra musí být člověku i koníčkem

"Asi bych neměnil za jinou práci. Splnilo se mi to, co jsem chtěl," přiznává úspěšný sommeliér. "Ale práce s alkoholem a lidmi není pro každého. Například člověk s genetickými sklony k alkoholismu by neměl v tomhle oboru pracovat. Je to i o silné vůli," dodává. K čemu silná vůle? Právě k tomu, abyste všechna ochutnávaná vína nepolykali. "Při degustaci většího množství vín nelze ten alkohol pít," vysvětluje a vzpomíná na svou první degustaci. "Kolegové odlévali a mě to přišlo divné. Když je to tak dobré, proč to nepijí? Po deseti a více ochutnaných vzorcích jsem to pochopil," směje se. 

Může sommeliér vůbec vypít obyčejné víno nebo si dát jakékoli víno? Podle čeho vybírá v obchodě?

Jistě nevybírá podle ceny. Tomáš Brůha bere výběr vína jako jakýsi výzkum. "Snažím se vybírat nějaké nové víno, které by mne mohlo něco nového naučit, něčím překvapit," vysvětluje s tím, že někdy je to s ním v obchodě náročné. "Manželka mě musí mnohdy hodně krotit," směje se s tím, že ale i ona si ráda dá dobré vínko.

Dá se nalít sommeliérovi na návštěvě sklenka vína?

"Leckdy to byl pro mne na návštěvě problém, když mi hostitel nalil víno a já ho nechtěl urazit... raději jsem si dal pak nealko s tím, že řídím," pousmívá se. A když ne víno, co pije, třeba plzeňské pivko? "No, nejsem pivař, dám si sem tam jedno pivo, spíš v létě, když je horko. Ale rozhodně na mně žádný pivovar nezbohatne," konstatoval Tomáš Brůha.

Sommeliérská soutěž

Soutěž, odkud si Tomáš Brůha třikrát odnesl nejlepší ocenění nese název Tropheé Bohemia Sekt Sommeliér 2011. Jak se na takovou soutěž nejlepší český sommeliér připravuje? "Příprava je to dlouhodobá a hlavně každodenní. Nemám moc času se připravovat teoreticky, učit se něco z encyklopedie. Ale jelikož je to součást mé práce tak se vlastně připravuju celý rok," vysvětluje sommeliér. Teorie je ale k soutěži nutná. "Tak dva tři dny před soutěží se musím připravovat, ale donutit se sednout si k tomu, to je pro mě dost těžké," přiznává.

Soutěž má několik částí. První část je teoretický test, který má zhruba 50 otázek. "Několik jich je dokonce v angličtině, protože mistrovství světa, na které se odsud postupuje, vyžaduje znalost jazyka. Otázky jsou o víně, vinařství, vinohradnictví také o vínech z celého světa, jako například kde se jaká pěstují. Cokoli z toho tam může být," vysvětluje Tomáš Brůha s tím, že sem ale nepatří jen vína, ale také nealko a suroviny pro koktejly například nebo doutníky a káva nebo čaj. Součástí testu je například také vinný lístek, kde musí soutěžící najít chybu. A nejde o ledajakou chybu. "Musíte třeba najít chybu v tom, že v uvedeném roce na lístku se ten který druh vína nedělal a podobné "špeky"," poukazuje Brůha.

Pak následuje slepá degustace, kde obvykle bývá jedno bílé víno, jedno červené, jeden sekt a pak také může být nějaký destilát nebo vadné víno. "Pokud jsou porotci kolegiální, řeknou nám, že u čtvrtého vzorku nejde o popis ale o vadu," popisuje chyták porotců. V podstatě ale nejde u slepé degustace o to, že musíte přesně říci, co je to za víno. "Nejde jen o to, trefit co nejblíže odkud víno je. Spíše jde o co nejpřesnější  a nejkultivovanější popis. Sommeliér by měl hlavně umět mluvit, popsat to víno," vysvětluje Tomáš Brůha.

Po těchto dvou disciplínách se sečtou body a nejlepších 10 postupuje do semifinále. Na řadu přichází pak praktická ukázka servisu. "To je vlastně taková modelace restaračního provozu, kdy obsluhujete dva hosty, jimž servírujete víno či sekt," popisuje Tomáš Brůha. Pak se zase sečtou body a nejlepší tři postupují do finále, kde se opět předvádí ukázka servisu. A finále je teprve přístupné veřejnosti. Tam se kromě znalosti servisu ukáže také to, zda je sommeliér vlastně i herec. Jde o držení těla, výraz i mnoho dalšího. I tady je součástí finále slepá degustace, kterou ale absolvují i hosté, které soutěžící finalista obsluhuje. "Před publikem a s mikrofonem zachovat to dekorum, dodržet čas a ukázat profesionalitu je někdy opravdu těžké," popisuje Brůha finále.

Zbývá vůbec čas na jiné koníčky?

Dá se říci, že moc ne, ale něco se přece jen najde. "Mým koníčkem je gastronomie, takže si rád otevřu lahvinku dobrého vína..  a k tomu něco uvařím," přiznává Tomáš Brůha se smíchem. "Rád si také zajdu na dobrou večeři. Ale někdy jsem opravdu protivný host. Ale jindy je mi zase jedno, jaká je obsluha a tak, prostě jsem si to přišel vychutnat."

Pak se ještě Tomáš Brůha přiznává k zálibě v historii a čtení vůbec nebo také fotografování. "Ale moc času mi na to nezbývá," smutní.

Co vlastní vinice?

"Na jednu stranu mě to láká mít vlastní víno, vlastní značku. Ale na druhou stranu vím, co je to za dřinu. Takže pohodlnosdt velí, ne," usmívá se sommeliér.

foto: trophee.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima