03.06.2025 14:36
03.06.2025 12:10
Co si přejí obyvatelé Trojky? Výsledky hlasování v participativním rozpočtu jsou tu
02.06.2025 13:10
Plzeňská teplárenská ukončila topnou sezonu
Prazdroj zdraží od začátku prosince pivo!
Pro pivaře špatná zpráva! Od 1. prosince 2012 chce Plzeňský Prazdroj zdražit některá svá piva. Hospodští čekají, že jej brzy budou následovat i další pivovary!

Od začátku prosince budou dražší některá piva Plzeňského Prazdroje.
"Čekali jsme to, všechno zdražuje, tak je logické, že zdraží i pivo," řekl QAPu.cz Zdeněk Čelustka z Plzně. "Pivo kvůli tomu samozřejmě pít nepřestanu, piju Gambrinus i Prazdroj. Myslím, že všichni budou muset zdražit kvůli zvýšení DPH."
Od 1. prosince 2011 totiž vstoupí v platnost nový ceník Plzeňského Prazdroje. Úprava cen přichází v důsledku zvýšení nákladů zejména na pivovarské suroviny a energii. "Změna ceny se týká vybraných značek a typů balení napříč celým portfoliem a zahrnuje jak sudové, tak balené pivo. Plzeňský Prazdroj navýší své ceny v průměru o 2,5%," řekl QAPu.cz mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.
"Tentokrát nám pivovar zatím předem vědět nedal, ale o zdražení už víme," řekla Helena Svobodová, majitelka restaurace Nasídlišti v Horšovském Týně s tím, že čeká zdražení určitě u Velkopopovického kozla, kterého v její restauraci lidé rádi pijí. "Může to udělat nějakých šedesát halířů na litru, plus dépéháčko, řádově se dostaneme u piva o korunu výš. Nahoru půjde určitě všechno. Pak je to řetězec zdražování u ostatních pivovarů automaticky."
Zdražení netěší jak hosty restaurací, tak jejich majitele. "Lidi to samozřejmě štve a není pravda, že si na zdražení zvyknou. Chodí pak míň na pivo, po každém zdražení je to znát. I přijdou, ale sedí celý večer u dvou, tří piv. My musíme přitom stejně svítit, topit a podobně, ale tržba je daleko menší. Kdyby pivovary necpaly prachy do něčeho jiného, tak by tu cenu piva mohly nechat, ne-li zlevnit," myslí si Svobodová.
"Pro zachování unikátních vlastností jednotlivých značek našich piv používáme kvalitní české suroviny, které jsou pro ně typické. V kvalitě neděláme žádné kompromisy a nakupujeme ty nejlepší suroviny včetně sladovnického ječmene, který tvoří ve výrobě piva nejvýznamnější položku. Neustále hledáme způsoby, jak efektivně řídit naše podnikání a zajistit, že pivo, český národní nápoj, zůstane pro pivaře cenově dostupný," říká Doug Brodman, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.