24.09.2025 17:35
24.09.2025 11:19
Policie pátrá po žháři. V Plzni zapálil několik kontejnerů
24.09.2025 10:00
V Plzni se začíná topit, teplárna reaguje na chladné počasí
Studenti hotelových škol míchali v Plzni koktejly
Plzeň hostila 9. ročník soutěže v míchání koktejlů v kategoriích Junior a Professional. Záštitu nad soutěží převzala náměstkyně primátora města Plzně Eva Herinková.

Studenti hotelových škol a učni z celé České republiky se už po deváté utkali v míchání nápojů v kategoriích Junior Cocktail a Junior Flair, svoji kategorii Flair mají i profesionální barmani.
Soutěž Plzeňský šejkr (původně Skvrňanský šejkr) se letos poprvé uskutečnila v reprezentativních prostorách restaurace Hotelu Central na náměstí Republiky. Prestižní akci pořádá Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni, odborným garantem je Česká barmanská asociace.
Nejúspěšnější v nejpočetnější kategorii Junior Cocktail byla Eliška Křepelová z SPV GH Pupp Karlovy Vary s koktejlem Spring Carrot, který obsahoval kombinaci mrkve a pistácie. V kategorii Junior Flair zvítězil Lukáš Jílek ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec. V kategorii Professional Flair si z Plzeňského šejkru odvážel první místo Václav Abraham.
Ve třech kategoriích 9. ročníku Plzeňského šejkru se celkem utkalo 26 soutěžících.
"Kladem letošního ročníku bylo atraktivní prostředí a velmi příjemná atmosféra. Soutěž byla poměrně náročná, soutěžící se museli například vypořádat s použitím nealko sektu v kategorii nealko drinků. Celkově se v nápojích objevilo hodně čerstvě vymačkaného ovoce a zeleniny, je dobře, že se tento nastupující trend české gastronomie promítl i do přístupu studentů. Soutěžící překvapili také vysokou úrovní zpracování ovocných ozdob," hodnotí odborný garant soutěže Plzeňský šejkr Zdeněk Plášil, předseda Západočeské sekce České barmanské asociace.