02.06.2025 13:10
02.06.2025 10:22
Řidiči, pozor! Silnice z Rokycan na Ejpovice je neprůjezdná
02.06.2025 9:28
Hudba, koně, zábava a dobrý skutek! Přijďte podpořit Středisko Víteček
Unikátní smolení sudů v Plzeňském Prazdroji! "Plzeňské zlato" v nich bude jako v bavlnce, FOTKY
Vysmolení obřích pivních sudů patří k tradici pivovarnictví. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje byla k vidění unikátní práce bednářů. Podívejte se na fotky!
Opravdu jedinečný pohled a unikátní zážitek představuje tradiční smolení sudů v Plzeňském Prazdroji. Bednáři ve čtvrtek provedli pod odborným dohledem jarní vysmolení obřích sudů, ve kterých zraje "plzeňské zlato". Kontrolovat zrající ležák mohou i návštěvníci pivovaru.
Tradiční jarní kontrolou prošlo ve čtvrtek dílo bednářů Plzeňského Prazdroje. Na nádvoří pivovaru se objevily obří sudy, které bednáři následně vysmolili. "Bednáři vysklepili a vysmolili dubové sudy, ve kterých ležák Pilsner Urquell leží a dozrává v historických sklepích pivovaru. Pivo uvařené dle tradiční receptury, kvasící a zrající v původních podmínkách v dubových kádích a sudech slouží plzeňským sládkům k pravidelnému porovnávání s pivem vyrobeným v současném zařízení, aby zůstala výjimečná chuť piva Pilsner Urquell zachována," říká mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.
Plzeňský ležák mhou "kontrolovat" degustací i návštěvníci pivovaru...
Tato procedura je tradiční a k pivovarnictví v Plzni neodmyslitelně patří. "Bednáři významně pomáhají zachovávat tradiční výrobu piva Pilsner Urquell. Plzeňské pivo tak v malém množství kvasí v dubových spilečných kádích a dozrává v historických sklepích pivovaru v naprosto stejných podmínkách jako před téměř 172 lety a slouží nám sládkům k neustálé kontrole senzorických i chuťových vlastností tohoto piva a k porovnání chuti s pivem vyrobeným současnými technologiemi,“ vysvětluje Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.
Plzeňský ležák přímo v sudech mohou "kontrolovat" a hlavně ochutnávat také návštěvníci pivovaru. "Kontrolovat plzeňský ležák z dřevěných sudů pravidelně přicházejí nejen současní, ale i emeritní sládci pivovaru. A samozřejmě degustovat jej mohou v autentickém prostředí historických sklepů i sami návštěvníci,“ doplnila Jindřiška Eliášková, vedoucí oddělení péče o historické dědictví a rozvoj cestovního ruchu v Plzeňském Prazdroji.
Údržba dubových sudů patří v pivovaru k tradiční náplni práce bednářů na jaře a následně na podzim. Kromě výměny dřeva a aktuálního smolení, bednáři v pivovaru v Plzni stále také nové ležácké sudy vyrábí.
FOTO: Plzeňský Prazdroj