07.11.2025 9:45
06.11.2025 7:34 06.11.2025 11:51
AKTUALIZACE: Tragická nehoda na dálnici D5 si vyžádala dva lidské životy - FOTKY
05.11.2025 19:28
Policie se připravuje na fotbalový týden. V Plzni se chystá bezpečnostní opatření
Bajadera z Lotus sušenek. Neodolatelný dezert bez pečení
Hledáte dezert, který skvěle vypadá, báječně chutná a obejde se bez pečení? Bajaderu z Lotus sušenek je velmi jednoduchý, ale neodolatelný dezert!
Jednoduchý dezert z Lotus sušenek je jednoduchý dezert bez pečení, který si získá každého milovníka čokolády a Lotus sušenek. Skvělá volba, když chcete připravit něco sladkého a rychlého.
Ingredience:
- 250 g najemno namletých sušenek Lotus
- 200 g najemno namletých ořechů
- 160 g cukru krupice (Pokud budete dělat z méně sladkých máslových sušenek, např. BeBe apod. přidejte min. o 10-20 g cukru více – podle chuti.)
- 180 g másla
- 9 lžic vody (cca 100 ml)
- 100 g čokolády na vaření
Na polevu:
- 150 g čokolády na vaření
- 2 PL oleje
- 1 PL vody
Postup přípravy receptu:
Postup je velmi jednoduchý. Vodu svařte s cukrem, až se všechen rozpustí a probublá. Pak odstavte a vmíchejte máslo. Vlijte do připravené sypké směsi namletých sušenek a ořechů a důkladně promíchejte.
Čokoládu (100 g) rozpusťte ve vodní lázni. Směs rozdělte na poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Připravte si nějakou formu s rovnými boky nebo menší plech a vyložte pečícím papírem. Na dno rozprostřete rovnoměrně nejprve tmavou část, uhlaďte dobře stěrkou a na ni naneste stejným způsobem světlou směs. Opět uhlaďte a dejte na hodinu do lednice.
Pak připravte polevu z uvedených surovin nad vodní lázní a nalijte na dezert. Nechte ztuhnout a rozležet min. přes noc. Pak i s pečicím papírem vyjměte z formy a nakrájejte.
Dobrou chuť!
foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno
