30.04.2025 17:51 30.04.2025 20:13
30.04.2025 9:32
Plzeňská zoo opět chová vzácné zorily malé
30.04.2025 8:40 30.04.2025 9:32
Ranní nehoda v Chlumčanech. Motorkář narazil do závory - FOTKY
Květák třikrát jinak. Přinášíme tipy na jarní recepty
Květák není jen o klasických "smažených květácích", ale může se stát i hvězdou vašich jarních pokrmů. Zkuste ho připravit těmito třemi originálními způsoby. Recepty jsou od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Křupavé kousky kuřete a květáku v pikantní omáčce
"Toto jídlo můžete samozřejmě připravit jen z květáku nebo jen z kuřecích prsou. Určitě zkuste, je to moooc dobré a rychlé jídlo. Podávat můžete s rýží nebo jen se zeleninovým salátem," říká foodblogerka.
Na přípravu budete potřebovat:
1/2 květáku
1 kuřecí prso
Na těstíčko:
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku mléka
1KL prášku do pečiva
1KL sušeného česneku
sůl
Na omáčku:
1PL oleje
3 stroužky česneku
kousek zázvoru
2PL sójové omáčky
1PL rýžového octa nebo limetkové šťávy
1PL třtinového cukru
1PL chilli omáčky sriracha nebo obdobná
1PL škrobu rozpuštěná v 1PL vody
sezam na posypání
Postup přípravy receptu:
Květák rozebereme na menší růžičky a maso nakrájíme na kostky velikosti sousta. V misce důkladně smícháme ingredience na těstíčko, mělo by mít konzistenci zhruba lívancového.
Na pánvi rozpálíme olej, přihodíme najemno posekaný česnek a zázvor, přilijeme sójovku s octem, přisladíme a vmícháme srirachu ( každý podle toho, jak chce omáčku ostrou ). Podle potřeby zahustíme rozmíchaným škrobem ve vodě.
Květák i maso dobře v těstíčku obalíme. V rendlíku nebo fritéze rozpálíme větší množství oleje, do kterého obalené kousky vkládáme a smažíme dozlatova. Děrovanou naběračkou je vyjmeme na papírovou utěrku a přebytečný tuk odsajeme.
Osmažené kousky vložíme do připravené omáčky a důkladně je obalíme ze všech stran. Podáváme posypané sezamem a jarní cibulkou, popř. koriandrem.
Květákové placičky s tvarůžky
Na přípravu budete potřebovat:
Květák, tvarůžky, červená paprika, česneková pažitka, vejce, kurkuma, muškátový oříšek, dětská krupička, strouhanka, sůl, pepř.
Postup přípravy receptu:
Květák rozebraný na růžičky uvaříme v osolené vodě s kurkumou (kvůli barvě) a necháme vychladnout. Posekáme ho, přidáme nadrobno nakrájenou červenou papriku, česnekovou pažitku nebo jiné zelené bylinky, na kostičky pokrájené tvarůžky, vejce, muškátový oříšek a zahustíme krupičkou. Dochutíme solí a pepřem.
Ze směsi tvarujeme placičky, které lehce zaprášíme strouhankou a v troubě opečeme do zlatova. Případně usmažíme na pánvi.
Sladkokyselý sterilovaný květák
Na přípravu budete potřebovat:
cukru a soli dejte podle chuti, někdo rád sladší, někdo slanější
3,5l vody
1l octa
160-180g soli
220g cukru
2PL hořčičných semínek
1PL kuliček pepře
15 kuliček nového koření
5 hřebíčků
+ můžete do sklenek přidat pro pikantnost chilli papričky
Postup přípravy receptu:
Květák omyjeme, zbavíme listů a rozebereme na růžice. Větší překrájíme klidně na čtvrtiny. Skládeme je raději košťálky dovnitř, půjde nám to tak lépe. Zalijeme lákem a uzavřeme pevně víčky. Sterilujeme 25 minut při 85-90C .
foto a recepty: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno