QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Připomeňte si chuť dovolené! Vyzkoušejte originální řecké recepty

08.10.2015 12:46

I když podzim je v plném proudu, chuť středomořských delikates a vůni tradičních řeckých jídel můžete zažít i sami doma. Přinášíme tipy na krétské dobroty!

Dakos_foto_Triaelia (3)
Dakos_foto_Triaelia (1)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (10)Dakos_foto_Triaelia (3)Dakos_foto_Triaelia (4)Dakos_foto_Triaelia (5)Krétská večeře_foto_TriaeliaFOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (12)FOTO_QAP_CZ (13)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)FOTO_QAP_CZ (16)FOTO_QAP_CZ (17)FOTO_QAP_CZ (18)FOTO_QAP_CZ (19)FOTO_QAP_CZ (20)FOTO_QAP_CZ (21)FOTO_QAP_CZ (22)

Podzimní dny už rozehrály ve velkém stylu plískanice a po létě není ani památky. Připomenout si vůni dovolené a hlavně chuť je ale celkem jednoduché. Stačí se ponořit do vhodných receptů a vykouzlit si doma kousek svého vlastního Středomoří. Co takhle gurmánský výlet na Krétu?

Obecně řecká kuchyně je plná výrazných chutí, nechybí voňavé bylinky, kvalitní maso a především olivy a olivový olej. Konrétně krétská kuchyně pak nabízí pro milovníky zeleniny doslova ráj.

"Krétská kuchyně je jedinečná v tom, že se v ní používá neuvěřitelné množství zeleniny od rajčat, paprik, okurek, lilků, po cukety a spoustu dalších druhů, jako je třeba okra, které u nás nejsou úplně běžné. Typicky krétská potravina jsou například fazole, což možná málokdo ví. Jedinečná je samozřejmě používáním olivového oleje, jiný olej ani nepoužívají a to v opravdu velkém množství. Oleje je v jídle hodně, přitom na druhou stranu Řekové a obecně lidé ve Středomoří trpí srdečními chorobami velmi málo," říká Radek Porebski, mjaitel obchodu Triaelia v Bezručově ulici v Plzni, kde jsou k mání výhradně řecké a krétské produkty včetně nejrůznějších potravin, koření a hlavně olejů.

Chcete pravou krétskou večeři? Připravte si pořádně prázdné žaludky, hodně času a koncert může začít...

Pokud se chcete opravdu dosyta řecky "nadlábnout", musíte si udělat čas. Pro Řeky je hlavním jídlem večeře a to hned o několika chodech. Na Krétě mezi tardiční hlavní chody patří ryby na nejrůznější způsob, jehněčí maso, pečená kuřata, mořské plody nebo třeba Stifado, což je obdoba našeho guláše. "Rozdíl je hlavně v tom, že do Stifada se dává opravdu hodně červeného vína a skořice," dodává Radek Porebski s tím, že Řekové se rozhodně neodbývají už od začátku hodování. "Začíná se tzatziky, podává se také veka politá olivovým olejem, ta se postupně přikusuje průběžně k jídlu. Ještě než člověk stihne dojíst předkrmy, tak už putují na stůl další a další jídla."

Kvůli řeckým nebo přímo krétským dobrotám ovšem nemusíte rovnou letět do cestovní kanceláře a kupovat letenky až na známé ostrovy. I díky široké nabídce nejrůznějšího originálního koření a potravin se dá tradiční řecké jídlo udělat i u nás. "Nicméně člověk musí počítat s tím, že třeba takové řecké rajče má typickou chuť a to se tady zkrátka koupit nedá. Jinak to ale jde, pokud seženete dobré maso. Dají se koupit také jak kvalitní olivové oleje, tak směsi koření nebo jednodruhové koření a bylinky. Například krétské oregáno se nedá srovnat s ničím jiným, je naprosto odlišné, protože dozrává a roste na slunci a v jiných podmínkách. To se prostě promítne do vůně i chuti té bylinky," vysvětluje Radek Porebski.

Co takhle Dakos? Nenáročný předkrm se hodí i jako zdravá a výživná snídaně...

Jedním z celkem jednoduchých receptů dakos. "Dakos je typicky krétské jídlo, ale přestěhovalo se to i na další ostrovy. Je to vlastně celozrnné ječné pečivo Paximadi nebo Paximadiki podle toho jakou velikost pečiva chcete, které je úplně vysušené. Je to něco na způsob našeho sucharu. Má to výhodu, že se to v horku samozřejmě nekazí. Používá se to dvěma způsoby, buď se dakos drobí do salátu, kde to nasaje vodu ze zeleniny, ale přesto to pořád křupe. Druhou variantou je dakos jako takový, kdy se pečivo pokape vodou, pak se zalije olivovým olejem, který doslova proteče pečivem na talíř, ve kterém necháme pečivo stát. Na to se dávají nastrouhaná rajčata bez slupek, trochu krétské fety a bazalka nebo oregano. Je to hodně syté díky vláknině, takže se dakos může zařadit jako snídaně s olivami nebo jako předkrm před hlavním jídlem," popisuje majitel obchodu, kterému se právem přezdívá řecký ostrov v Plzni.

A co takhle něco na zahřátí? Pokud pomineme pravé ouzo a klasická krétská vína, která obchod Triaelia také nabízí, můžeme si chladný a propršený podzim rozehřát třeba speciálními čaji. Ty, stejně jako koření, navíc do Plzně dodává Anna Chalabaki-Tsatsaki, která svůj život na Krétě skutečně zasvětila bylinkám a koření. Vše pochází z oblasti Lagouta u Heraklionu. Sáhnout tak můžete například po čajích nebo bylinných směsích s dobromyslem krétským nebo malotirou.

FOTO: Triaelia, QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima