14.07.2025 17:37
14.07.2025 13:08
Barevné kroje, tanec i tradice. Klatovy žily folklorem – FOTKY
14.07.2025 8:46
Plzeň zaplavily Corvetty. Podívejte se na FOTKY z mezinárodního srazu
S Andreou v kuchyni! Krůtí stehna na jalovci a bylinkách
Nevíte, co o víkendu uvařit? Krůtí stehna na jalovci a bylinkách podávané např. se šťouchanými brambory jsou určitě výborným tipem. Uvařte si s Andreou Motlíkovou!
Krůtí stehenní maso je vemi šťavnaté a spolu s jalovcem, rozmarýnem a tymiánem bude pečínka tak trochu nadivoko a ze základu vytvoříte spoustu skvělé šťávy. Podáváme se šťouchanými brambory, kaší nebo bramborovým knedlíkem.
Na přípravu budete potřebovat:
2 krůtí stehna
100g slaniny
2 cibule
1PL jalovčinek
čerstvý tymián a rozmarýn
3 bobkové listy
čerstvě drcený pepř
kousek másla
hladká mouka
sůl
Postup přípravy receptu:
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme je v pekáčku na másle spolu s bobkovým listem a a pár kuličkami jalovce. Zbytek jalovce nadrtíme najemno v hmoždíři. Stehna osolíme, opepříme, vetřeme do nich podrcený jalovec a poprášíme moukou. Vložíme je do pekáčku ke směsi včetně možného opadaného koření a ze všech stran je opečeme. Podlijeme asi deckou vody, přiklopíme a na mírném plameni dusíme cca 20 minut. Občas obrátíme.
Pak vložíme ještě přiklopený pekáč do trouby vyhřáté na 220C a pečeme půl hodiny. Podle potřeby podléváme nepatrně vodou. Pak odklopíme ( pokud je již maso měkké ) a dopečeme dozlatova. Stehna vyjmeme, výpek zaprášíme asi lžící mouky, důkladně promícháme a ještě provaříme.
foto a recept: Andrea Motlíková