03.08.2025 18:18
03.08.2025 16:39
V pondělí 4. srpna se vrací doprava na křižovatku U Jána v Plzni
02.08.2025 16:43
V Plzni se odstraňují dvě nehody, další nehoda je na Klatovsku
Na Karlovarské se střetla dvě auta, další nehoda je na Koterovské. Záchranné složky zasahují také u Měčína, kde havarovalo osobní vozidlo
S Andreou v kuchyni: Panenka s portskou švestkovou omáčkou
Vepřová papenka je výborná. Zkusili jste jí už ale se švestkovou omáčkou? To se teprve budete olizovat. Je tady další recept z rubriky S Andreou v kuchyni!
Na přípravu budete potřebovat:
vepřová očištěná panenka
2PL švestkových povidel
1PL zredukovaného silného hovězího vývaru nebo hotové demi glace
100ml portského vína
1KL drceného jalovce
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl a pepř
olej
Postup přípravy receptu:
Panenku osolíme a opepříme a opečeme ji na rozpálené pánvi s olejem ze všech stran. Měla by zůstat uvnitř šťavnatá, takže ji opékáme cca 2 minuty z každé strany . Vyjmeme a zabalíme do alobalu. Stáhneme plamen na minimum a vlijeme portské. Kdybyste ho nalili do velmi rozpáleného oleje, bude vám to strašně prskat. Teď už opět můžeme zvýšit teplotu a přidáme zredukovaný vývar, povidla, jalovec a tymián. Důkladně rozmícháme a redukujeme na požadovanou hustotu. Podle potřeby dochutíme. Panenku vyjmeme z alobalu, šťávu vlijeme do omáčky a promícháme. Panenku můžeme nakrájet na silnější plátky (filírovat) a podáváme s opečenými brambory a omáčkou, kterou můžeme přecedit přes jemné sítko.
Další recepty na blogu v Kuchyni vždy otevřeno
foto a recept: Andrea Motlíková