29.09.2025 13:33
29.09.2025 11:19
Aktuálně z ranní špičky. Křižovatka u Makra je v provozu – FOTKY, VIDEO
V sobotu 27. září ji projeli první řidiči. QAP byl na místě o víkendu a také v pondělí ráno. Jaký byl provoz poprvé v ranní špičce? Podívejte se na FOTKY a VIDEO.
28.09.2025 19:21
Plzeň po nájezdech porazila Karlovy Vary
Třešňové potěšení s vůní cappuccina, dopřejte si kousek léta na talíři
Právě nastává sezóna čerstvých třešní, které dokonale osvěží každý dezert. Cappuccinový dort s třešněmi je kombinací krémové chuti kávy a svěží sladkosti ovoce. Připravte si s námi recept, který potěší milovníky lehkých a lahodných dezertů.

Přinášíme vám recept na lahodný cappuccinový dort s třešněmi. Ideální dezert do letních horkých dnů, který si zamiluje celá rodina. Potřebovat budete dortovou formu a hodně třešní!
Těsto:
- 125g másla
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200g polohrubé mouky
- 50g solamylu
- 1 prášek do pečiva
- 20g kakaa
- 4PL mléka
- 2PL rumu (popř. mandlového likéru) do těsta a 2PL na pokapání korpusu
Náplň:
- 1 velká sklenice kompotovaných vypeckovaných třešní
- 3PL solamylu
- 80g cukru
- 1/2KL skořice
- 10 plátků želatiny
- 500g mascarpone (popř. tvarohu)
- 1 vanilkový cukr
- 200g smetany na šlehání
- 5PL instantního cappuccina
- + kakao na posypání
Postup přípravy receptu:
Předehřejte troubu na 180C.
Máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny. Smíchejte mouku, solamyl, prášek do pečiva, kakao a prosejte do mísy s máslovým krémem. Po částech přidejte mléko a rum, až vznikne hladká hmota.
Dortovou formu naplňte těstem a povrch uhlaďte, potom dejte péct na 20 minut a nechte zcela vychladnout a pokapte zbylým rumem.
Třešně nechte okapat a šťávu zachyťte. Rozšlehejte solamyl, 2 lžíce cukru, skořici s 250 ml kompotové šťávy a krátce povařte. Když začíná hmota tuhnout, vmíchejte třešně. Musí to být dost husté! Rozetřete na dortový korpus a chlaďte nejméně 3 hodiny.
Želatinu namočte do studené vody. Rozmíchejte mascarpone se zbylým cukrem. Smetanu ušlehejte s cappuccinem a vmíchejte do mascarponové směsi. Vymačkanou želatinu rozpusťte za stálého míchání na mírném ohni a vmíchejte ke krému. Potřete jím dort a dejte opět chladit, nejlépe přes noc. Nakonec posypte kakaem.
foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno