QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Třešňové potěšení s vůní cappuccina, dopřejte si kousek léta na talíři

30.06.2025 15:33

Právě nastává sezóna čerstvých třešní, které dokonale osvěží každý dezert. Cappuccinový dort s třešněmi je kombinací krémové chuti kávy a svěží sladkosti ovoce. Připravte si s námi recept, který potěší milovníky lehkých a lahodných dezertů. 

Cappuccinový dort s třešněmi_Motlíková

Přinášíme vám recept na lahodný cappuccinový dort s třešněmi. Ideální dezert do letních horkých dnů, který si zamiluje celá rodina. Potřebovat budete dortovou formu a hodně třešní! 

Těsto:
  • 125g másla
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 200g polohrubé mouky
  • 50g solamylu
  • 1 prášek do pečiva
  • 20g kakaa
  • 4PL mléka
  • 2PL rumu (popř. mandlového likéru) do těsta a 2PL na pokapání korpusu
Náplň:
  • 1 velká sklenice kompotovaných vypeckovaných třešní
  • 3PL solamylu
  • 80g cukru
  • 1/2KL skořice
  • 10 plátků želatiny
  • 500g mascarpone (popř. tvarohu)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200g smetany na šlehání
  • 5PL instantního cappuccina
  • + kakao na posypání

Postup přípravy receptu:

Předehřejte troubu na 180C.

Máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny. Smíchejte mouku, solamyl, prášek do pečiva, kakao a prosejte do mísy s máslovým krémem. Po částech přidejte mléko a rum, až vznikne hladká hmota.

Dortovou formu naplňte těstem a povrch uhlaďte, potom dejte péct na 20 minut a nechte zcela vychladnout a pokapte zbylým rumem.

Třešně nechte okapat a šťávu zachyťte. Rozšlehejte solamyl, 2 lžíce cukru, skořici s 250 ml kompotové šťávy a krátce povařte. Když začíná hmota tuhnout, vmíchejte třešně. Musí to být dost husté! Rozetřete na dortový korpus a chlaďte nejméně 3 hodiny.

Želatinu namočte do studené vody. Rozmíchejte mascarpone se zbylým cukrem. Smetanu ušlehejte s cappuccinem a vmíchejte do mascarponové směsi. Vymačkanou želatinu rozpusťte za stálého míchání na mírném ohni a vmíchejte ke krému. Potřete jím dort a dejte opět chladit, nejlépe přes noc. Nakonec posypte kakaem.

foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT