08.12.2025 14:21
Novoroční ohňostroj na plzeňském náměstí nebude. Nahradí ho videomapping
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 14:21
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 10:00
Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a můžete být mezi výherci!
07.12.2025 19:05
Možná si myslíte, že brokolice je velmi neatraktivní zelenina, hlavně u dětí, ale opak je pravdou. Stačí pár zajímavých receptů a zdraví máte zaručeno.
Brokolice je opravdu jeden z nejlepších druhů zeleniny. Je velmi lehce stravitelná a proto se používá v dietní výživě a také je skvělá pro děti. To ale ani zdaleka není všechno. Brokolice obsahuje opravdu velké množství vitamínu C a dále vitaminy E, B1, B2. Dalšími zdraví prospěšnými látkami jsou beta-karoten, kyselina listová, draslík, vápník, fosfor a síra. Brokolice hlavně výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
Polévka z brokolice
Ingredience:
20 dkg brokolice,
hrst mladých lístků z brokolice,
1 polévková lžíce sekané petrželové nati,
5 dkg polévkových nudlí nebo písmenek,
3 dkg hladké mouky,
1 polévková lžíce slunečnicového oleje,
sůl
Příprava:
Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky a košťál pokrájíme na kolečka. Mouku lehce osmahneme na oleji a zalijeme 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a přidáme brokolici. Počkáme, až se polévka opět začne vařit, a ponecháme na prudkém ohni 5 minut. Přisypeme nudle, necháme je projít varem a pak přívod tepla stáhneme na minimum. Ochutíme solí a naťovou petrželkou a necháme ještě asi 10 minut na mírném ohni tzv. probublávat.